Locuitorii din două sate riscă să piardă un proiect de 8 mln lei

  • 06 Septembrie 2016 16:52
Locuitorii din două sate riscă să piardă un proiect de 8 mln lei

Locuitorii din două sate din raionul Strășeni riscă să piardă un proiect de opt milioane de lei, bani cu care urma să fie construit un apeduct.

Licitația pentru selectarea firmei care va face lucrările a fost organizată deja de patru ori, fiind contestată de fiecare dată de mai mulți agenți economici. Aceștia nu sunt de acord că au fost descalificați pentru că au prețuri mai mici decât valoarea proiectului. La rândul lor, membrii grupului de achiziții spun că legea nu le permite participanților la licitație să scadă radical sumele indicate de proiectanți, transmite IPN cu referire la o investigație realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice.

Satele Ghelăuza și Saca numără împreună 1 300 de locuitori. Fântânile sunt o raritate aici, iar cele care există nu au suficientă apă, afirmă primarul Nicoleta Malai. Așa că, administrația locală a decis să înainteze un proiect pentru construcția unui apeduct. Banii, 8,2 milioane de lei, au venit din partea Fondului Ecologic.  Prima tranșă, de două milioane, a fost acordată imediat ce proiectul a fost aprobat, iar de atunci comisia de licitație încearcă, fără succes, să selecteze antreprenorul care va efectua lucrările. Nicoleta Malai spune că, dacă agentul economic nu va fi ales până în luna noiembrie, localitatea va pierde proiectul, asta deoarece contractul cu Fondul Ecologic a fost încheiat pentru un an, perioadă în care lucrările trebuiau începute.

Ultima licitație a avut loc la începutul lunii august, iar în competiție s-au înscris șapte participanți. În final, comisia a selectat o companie, motivând că aceasta a venit cu cea mai bună ofertă – aproape 7 milioane de lei cu tot cu TVA, și care trebuia să înceapă imediat lucrările. Potrivit contractului, apeductul urmează să fie construit timp de trei luni. Însă, rezultatele licitației au fost contestate de către trei participanți, care consideră că au fost descalificați pe nedrept. Firmele nemulțumite au contestat licitația deja în instanța de judecată, deoarece după intrarea în vigoare a noii legi privind achizițiile publice, Agenția de Achiziții Publice nu mai examinează contestațiile depuse de agenții economici.

Olesea Stamate, președinta Asociației pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), afirmă că, în afara multiplelor probleme pe care le ridică acest caz, cea mai acută este lipsa unei autorități responsabile de soluționarea contestațiilor. „Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor nu este creată încă, deoarece modificările la legea nouă privind achizițiile publice abia urmează a fi votate în lectura a doua, în sesiunea de toamnă a Parlamentului. Însă, corect ar fi fost ca Agenția Achiziții Publice să mențină, temporar, până la crearea noii autorități, funcția de soluționare a contestațiilor. Astfel, agenții economici sunt nevoiți să-și soluționeze pretențiile în instanța de judecată, unde știm bine cât poate dura examinarea unui dosar”, a spus în concluzie președinta AGER, citată de autorii investigației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-6,76
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău