Locuitorii de la sate nu au acces la sisteme de apeduct și canalizare
-
06 Noiembrie 2012 14:23
Aproape jumătate din populația Republicii Moldova nu are acces la apă potabilă de calitate, iar majoritatea locuitorilor de la sate - nici la sisteme de apeduct și canalizare.
Pierderile din apeductele existente se ridică la 60 la sută, iar nivelul de reutilizare a apelor reziduale este foarte mic. O conferință internațională pe problema apei s-a desfășurat marți, 6 noiembrie, la Chișinău, în cadrul căreia atoritățile și-au exprimat îngrijorarea față de situația din domeniu.
Accesul limitat la apă de calitate, le încalcă cetățenilor o serie de drepturi, a menționat în debutul conferinței, raportorul special al ONU privind dreptul omului la apă potabilă de calitate și canalizare, Catarina de Albuquerque.
Primul ministru, Vlad Filat a declarat că investițiile în aprovizionarea cu apă sunt , de fapt, investiții în sănătatea populației, iar acest lucru este o prioritate a Republicii Moldova.
Pe de altă parte, în raionul Ungheni, la fel că și alte zone ale Republicii Moldova, foarte puțini locuitori ai satelor au acces la apă potabilă de calitate, spune directorul Întreprinderii ”Apă Ungheni”, Ion Negură. În acest sens, mai multe primării s-au consolidat și au construit o conductă asigurată cu apă din râul Prut și speră să îl dezvolte accesând fonduri guvernamentale și din donații internaționale.
Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, a declarat că strategia pe care intenționează să o promoveze autoritățile este construirea apeductelor regionale care să filtreze apa din Prut și Nistru.
În ultimii trei ani, aproximativ 220 de mii de persoane au fost conectate la apeducte și peste 80 de mii, la canalizare, au fost construite 35 de stații de iepurare și aproape 1000 de apeducte și sisteme de canalizare.