Locuitorii capitalei care sortează deșeurile pot fi siguri că acestea sunt valorificate, Primărie

  • 18 Martie 2022 18:51
Locuitorii capitalei care sortează deșeurile pot fi siguri că acestea sunt valorificate, Primărie

Deșeurile reciclabile pot fi stocate în capitală în cele peste 1500 de containere de culoare verde, galbenă și albastră amenajate de către  Regia Autosalubritate la platformele de depozitare a deșeurilor, iar cele biodegradabile – în containerele zincate. Primăria municipiului Chișinău subliniază că deșeurile generate de locuitorii capitalei sunt înhumate selectiv la poligonul de la Țânțăreni. Locuitorii capitalei care utilizează responsabil toate deșeurile pe care le generează, punându-le în tomberoanele corespunzătoare, fără a le contamina cu resturi organice, pot fi siguri că acestea sunt prelucrate și valorificate, se arată într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Deșeurile stocate în containerele colorate, adică cele sortate la sursă, sunt evacuate gratuit de către operatorul de salubritate, separat, la stația de transbordare din capitală. Pe urmă, gunoiul este sortat după material și culoare. Ulterior, Regia Autosalubritate transmite deșeurile către agenții economici de profil, în baza contractelor, care le reciclează și valorifică.

O parte dintre deșeurile care nu sunt colectate separat la sursă sunt sortate manual de către muncitorii Regiei Autosalubritate. Deșeurile care nu sunt contaminate cu resturi organice mai au șansa de a fi reciclate. Unii parteneri ai Regiei Autosalubritate valorifică deșeurile pe teritoriul țării, iar o altă parte merge la export. Deșeurile care nu pot fi reciclate sunt depozitate la poligonul de la Țânțăreni.

„Pentru a diminua și a gestiona corect deșeurile generate, municipalitatea a început implementarea proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, care are drept scop prevenirea contaminării mediului înconjurător, prin reducerea ratei de producere și depozitare a deșeurilor, prin sortarea corectă, eliminarea corespunzătoare a deșeurilor”, se arată în comunicatul Primăriei Chișinău. Proiectul face parte din inițiativa Orașe Verzi a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău