Locuitorii Capitalei ar putea plăti mai mult pentru apa de la robinet

  • 15 Mai 2017 10:15
Locuitorii Capitalei ar putea plăti mai mult pentru apa de la robinet

Locuitorii Capitalei ar putea plăti mai mult pentru apa de la robinet. Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău” a expediat o solicitare în acest sens Agenției Naționale pentru Reglamentare în Energetică. ANRE urmează să supună cererea consultărilor publice, iar ulterior să ia o decizie în acest sens.

Potrivit solicitării depuse de către ”Apă-Canal”, tariful ar putea crește cu 2 lei și 56 de bani pentru fiecare metru cub de apă, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Dacă solicitarea de majorare a tarifelor va fi acceptată de ANRE, consumatorii casnici vor achita un preț de 11 lei și 75 de bani pentru un metru cub de apă și servicii de canalizare, iar agenții economici – 25 de lei și 52 de bani. Chiar dacă va fi modificat tariful la apă în Municipiul Chișinău, oricum va rămâne cea mai ieftină apă din Republica Moldova, a subliniat Primarul Capitalei Dorin Chirtoacă.

Potrivit unei analize, publicate de portalul mold-street.md, scumpirile sunt inevitabile în condițiile în care tarifele nu au fost ajustate deja de opt ani, iar întreprinderea  înregistrează pierderi de sute de milioane lei și ar putea ajunge în faliment.

Totodată,  ajustarea tarifelor este și o condiție a finanțatorilor întreprinderii - Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, cu care ACC are încheiat un contract în valoare de 62 de milioane de euro. Din acești bani urmează să fie reabilitați 205 de kilometri de rețele, peste 3000 de branșamente ale blocurilor de locuit și circa 15 kilometri de colectoare de canalizare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău