Lockdown inexplicabil în Coreea de Nord. Oamenii au primit ordin brusc să se închidă în case

  • 11 Mai 2022 10:14
Lockdown inexplicabil în Coreea de Nord. Oamenii au primit ordin brusc să se închidă în case

Locuitorilor din Phenian, Coreea de Nord, li-a ordonat brusc să se întoarcă acasă, marți după-amiază. Unele surse vorbesc despre un "lockdown național", altele, despre "o problemă națională", scrie Il Corriere della Sera.

Informațiile au fost obținute de site-ul «NK News», care, din Seul, studiază evenimentele care se petrec la nord de paralela 38, scrie digi24.ro.

În stațiile de autobuze s-ar fi format cozi lungi, iar pe străzi s-a creat aglomerație, oamenii grăbindu-se spre case. Din punctele de observație sud-coreene se vedeau muncitorii din agricultură, care încă lucrau la câmp.

În Phenian, ambasadele sunt aproape pustii de doi ani. Personalul diplomatic și cel al organizațiilor umanitare internaționale au părăsit țara din cauza închiderii graniței cu China și Rusia, ca măsură de prevenire a pandemiei, ceea ce a făcut dificile condițiile de muncă și de viață pentru mica comunitate străină. În acest context, este dificil să se obțină informații independente despre situația din Coreea de Nord, potrivit presei italiene.

În acești doi ani, regimul de la Phenian nu a raportat cazuri de infectare cu Covid-19 și nu a acceptat vaccinuri din străinătate, nici măcar cele oferite de Beijing.

De altfel, Coreea de Nord, ca și Eritreea, a refuzat să înceapă o campanie de vaccinare, limitându-se la a-și păstra granițele închise, așa cum a făcut de fapt chiar înainte de pandemie invocând motive de securitate politică. 

Săptămâna trecută, linia de legătură feroviară cu China a fost din nou închisă, din cauza extinderii pandemiei în provinciile chineze Liaoning și Jilin, care se învecinează cu Coreea de Nord. 

„Rodong Sinmun”, un ziar de la Phenian, continuă să avertizeze populația cu privire la necesitatea de a purta măști și de a respecta măsuri de igienă strictă pentru a opri răspândirea Covid-19. 

Ordinul de blocare în case nu este însă o premieră la Phenian: autoritățile iau astfel de măsuri în condiții de furtună de nisip, ceea ce duce la un nivel foarte ridicat de poluare a aerului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău