Localități din R.Moldova, autoizolate sau în carantină: Sunt niște măsuri foarte stricte, dacă nu vom fi responsabili acum, pe urmă, ne va fi mai greu

  • 03 Aprilie 2020 13:51
Localități din R.Moldova, autoizolate sau în carantină: Sunt niște măsuri foarte stricte, dacă nu vom fi responsabili acum, pe urmă, ne va fi mai greu

Mai multe localități din Republica Moldova s-au autoizolat sau au intrat în carantină pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Municipiul Edineț este în autoizolare, după ce comisia locală a cerut decretarea unei stări excepționale începând de astăzi, chiar după identificarea primului caz de infectare. La sud, în orașul Ștefan Vodă și o altă localitate din raion a fost instituită carantina, după ce au fost confirmate zeci de cazuri de infectare.

De la întâi aprilie, orașul Ștefan Vodă și satul Carahasani din același raion au intrat în carantină, potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. În raion au fost confirmate până acum 57 de cazuri. Orașul Ștefan Vodă ar fi trebuit izolat, conform procedurilor, doar după infectarea unui procent din populație, adică aproximativ 100 de persoane. Totuși, potrivit primarului, s-a insistat pe lângă autoritățile centrale pentru instituirea carantinei.

La intrările și ieșirile din oraș au fost amplasate trei posturi de control, formate din carabinieri, militari, polițiști de frontieră și salvatori. Este permis accesul persoanelor și automobilelor care aprovizionează magazinele, benzinăriile, farmaciile și instituțiile sanitare, și cele care deservesc băncile. Șoferii trebuie să primească un permis de la poliția locală, fiind escortați de echipaje mobile imediat ce au intrat în oraș. Însă, au fost permise lucrările agricole, afirmă primarul de Ștefan Vodă, Vladislav Cociu.

„Dacă nu lucrăm astăzi pământul, în trei sau patru luni, nu vom avea ce mânca. Mișcarea persoanelor prin oraș este restricționată, este permisă doar deplasarea la serviciu sau la magazin. Sunt niște măsuri foarte și foarte stricte, dacă nu vom fi responsabili acum, pe urmă, ne va fi foarte și foarte greu.”

Regimul de carantină va fi ridicat după 14 zile în care nu este înregistrat niciun caz nou de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Orașul Edineț și alte două sate, Alexăndreni și Gordineștii Noi s-au autoizolat. Localitățile nu au intrat în carantină deocamdată, iar centrul de criză de la Edineț a luat această decizie pentru a limita accesul în zonă. Potrivit primarului de la Edineț, Constantin Cojocaru, în oraș, nu vor mai avea acces automobilele în care călătoresc mai mult de trei pesoane care nu sunt rude între ele, transportul de mărfuri și pasageri va fi redirecționat pe trasee de ocolire, în magazine este interzisă aflarea în același timp a unui număr mai mare de cinci persoane, iar locuitorii orașului au fost obligați să nu-și părăsească gospodăriile fără vreun motiv întemeiat. Controlul a fost pus pe seama poliției municipale și a gărzilor populare.

În carantină au mai fost plasate orașul Soroca și satul Bălceana din raionul Hâncești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău