La cinci ani de la finalizarea construcției blocului curativ al Spitalului Ftiziopneumologie din satul Vorniceni, raionul Strășeni, acesta rămâne nefuncțional

  • 27 Iunie 2020 17:40
La cinci ani de la finalizarea construcției blocului curativ al Spitalului Ftiziopneumologie din satul Vorniceni, raionul Strășeni, acesta rămâne nefuncțional

La cinci ani de la finalizarea construcției blocului curativ al Spitalului Ftiziopneumologie din satul Vorniceni, raionul Strășeni, acesta rămâne nefuncțional.

Un raport al Curții de Conturi constată că investițiile de 81 de milioane de lei pentru această instituție medicală nu și-au atins scopul. Auditorii au identificat abateri de la proiect exprimate prin lipsa balcoanelor, înlocuirea materialelor la acoperiș și fațadă. Neconformități au fost constatate și la instalațiile aferente rețelelor electrice. Mai mult, au apărut fisuri în construcție, iar stația de tratare a apei nu funcționează.

Pe an ce trece, darea în exploatare a acestui bloc va necesita costuri suplimentare. Cine va suporta aceste costuri? Care sunt măsurile care au fost întreprinse de către ministerul Sănătății pe parcursul ultimelor doi ani pentru soluționarea acestei probleme? a întrebat membrul Curții de Conturi, Andrei Munteanu.

Reprezentanții ministerului Sănătății nu au putut oferi un răspuns la această întrebare.

O altă problemă sesizată de către auditorii Curții de Conturi vizează nefuncționarea sistemului de supraveghere epidemiologică a gripei aviare și altor maladii infecțioase pentru care Banca Mondială a oferit șapte milioane de lei.

Nereguli au fost constatate și în procesul de construcție a blocurilor localive pentru lucrătorii medicali. Potrivit auditorii, a fost compromisă corectitudinea procesului de repartizare a spațiului locativ, iar comisia de lucru a admis conflict de interese.

Auditul contatat niște lucruri grosolane și neplăcute. Persoanele care s-au aflat în grupul de lucru și-au repartizat lor apartamente. Vreau să aud comentarii pentru că bănuiesc sunt foarte mulți medici care așteaptă să primească apartamente ca să-și îmbunătățească condițiile de trai, dar, totodată, cei care sunt în grupurile de lucru și-au repartizat între ei apartamente, a menționat membrul CC Petru Rotaru.

Reprezentanții ministerului Sănătății nu au putut oferi un răspuns clar la acest subiect.   

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău