Livrările de vaccinuri Pfizer către UE sunt cu 30% sub planul convenit

  • 17 Februarie 2021 14:46
Livrările de vaccinuri Pfizer către UE sunt cu 30% sub planul convenit

Grupul farmaceutic american Pfizer nu a livrat încă Uniunii Europene o cantitate de aproximativ 10 milioane de vaccinuri COVID-19, pe care trebuia să le livreze în luna decembrie, ceea ce înseamnă că blocul comunitar nu a primit încă o treime din vaccinurile pe care le aștepta de la compania americană, au declarat mai mulți oficiali europeni pentru Reuters, preluat de Agerpres.

Aceste întârzieri sunt o nouă lovitură pentru UE, care se confruntă de asemenea cu întârzieri în livrările de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca și compania americană Moderna. În plus, aceste întârzieri ridică semne de întrebare cu privire la logica schemei de control a exporturilor de vaccinuri, introdusă de UE la finele lunii ianuarie, pentru a se asigura că vaccinurile vor fi livrate la timp dar care până acum nu a fost activată în pofida întârzierilor apărute în aprovizionare.

Potrivit unui oficial de la UE care este direct implicat în discuțiile cu compania americană, până la mijlocul săptămânii trecute, Pfizer a livrat către UE un număr de 23 de milioane de doze din vaccinul COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu firma germană BioNTech. Este vorba de un număr cu aproximativ 10 milioane mai mic decât a promis Pfizer că va livra până la mijlocul lunii februarie, a declarat un al doilea oficial european.

Pfizer nu a dorit să comenteze precizând doar că livrările sale se desfășoară conform unui calendar confidențial.

Oficialii europeni citați de Reuters au precizat că Pfizer s-a angajat să livreze 3,5 milioane de doze de vaccin în fiecare săptămână, începând din ianuarie, pentru a ajunge la un total de 21 milioane doze la mijlocul lunii februarie. La mijlocul lunii ianuarie au apărut unele probleme temporare în livrările de vaccinuri Pfizer, care au fost resimțite inclusiv în România, dar oficialii europeni susțin că acestea au fost în mare parte rezolvate luna trecută. Există însă în continuare unele doze care trebuiau livrate în decembrie și nu au ajuns nici acum, susțin sursele citate de Reuters.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în UE în data de 21 decembrie 2020. Ziua următoare, BioNTech anunța că cele două companii vor livra Uniunii Europene 12,5 milioane doze de vaccin până la finele lunii decembrie. Însă potrivit calculelor Reuters, în realitate doar două milioane de doze de vaccin au fost livrate în luna decembrie a anului trecut. Deficitul este echivalent cu aproximativ 30% din livrările totale promise în perioada cuprinsă între finele lunii decembrie și mijlocul lunii februarie.

Un oficial UE a spus că grupul farmaceutic s-a angajat să livreze dozele restante până la finele lunii martie 2021.

Uniunea Europeană a încheiat două contracte de livrări de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech pentru un număr total de 600 de milioane de doze.

În paralel, deși livrările de vaccinuri către UE au fost sub nivelul convenit, Comisia Europeană a aprobat toate cererile de export de vaccinuri COVID-19, venite în principal de la Pfizer/BioNTech, după ce a introdus un mecanism de monitorizare a exporturilor.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus miercuri că în perioada 30 ianuarie-16 februarie, Uniunea Europeană a aprobat 57 de cereri pentru exportul de vaccinuri către 24 de țări, inclusiv Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite.

Înainte de introducerea schemei de monitorizare, blocul comunitar exportate deja milioane de vaccinuri către Israel, Marea Britanie și Canada, printre altele, fiind vorba mai ales de vaccinuri dezvoltate de Pfizer/BioNTech, arată datele vamale consultate de Reuters.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău