Liviu Vovc: În perioada când Rusia încerca să ne sugrume, România ne dădea câte o gură de aer ca Republica Moldova să reziste

  • 08 Septembrie 2023 08:30
Liviu Vovc: În perioada când Rusia încerca să ne sugrume, România ne dădea câte o gură de aer ca Republica Moldova să reziste

„De fiecare dată Rusia va căuta metode de a îngenunchea R. Moldova. În toată această criză ei, în ultimii ani, au încercat pe toate căile: ba ne amenimțau că ne închid gazul în prag de iarnă, ba ne reduceau volumele și, inclusiv, după cum demonstrează și auditul (n.r. privind datoriile către Gazprom) chiar și această sumă era una umflată doar pentru a speria și a ține în șah Guvernul R. Moldova și nu este pentru prima dată când Federația Rusă face așa”, a afirmat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, Liviu Vovc, secretarul general al Partidului Plaforma DA.

„În toată această perioadă cât Federația Rusă încerca să ne sugrume, România ne dădea câte o gură de aer ca noi să rezistăm. Este salutabilă implicarea României în soluționarea problemelor energetice din R. Moldova. Ar trebui de construit cât mai multe gazoducte care să lege R. Moldova de România, astfel ca să avem stabilitate, ar trebui să construim câte mai multe noduri electrice ca să putem primi cât mai multă electricitate pentru că, din păcate, la moment, energia electrică care vine din România oricum trebuie să treacă pe la Cuciurgan. Trebuie să avem cât mai multe conexiuni energetice cu România astfel încât să fim independenți și astfel ca să putem să avem un cuvânt de spus și să nu ne temem. Noi trebuie să devenim independenți energetici, să ne debarasăăm de relația cu Gazpromul și, în general, ar fi corect ca să scoatem din joc și Moldovagaz. Noi, la moment, la prețul la gaz 7 lei sunt devieri tarifare la Moldovagaz care le-a adunat pe parcursul anilor. De ce ar trebui să achităm aceste devieri Moldovagaz dacă nu este Moldovagaz furnizorul de gaz, dar Energocomul procură gazul din exterior și îl aduce în R. Moldova? Doar pentru că îl transportă? Și deja nici de transport nu este responsabilă Moldovagaz, dar Transgaz din România. Atunci pentru ce? Că emite facturile noi trebuie să achităm câte 7 lei din fiecare metru cub de gaz? Ar trebui exclusă din acest circuit și Energocom să își asume relațiile direct cu clienții”, a spus Liviu Vovc la TVR MOLDOVA.

„Trebuie să venim cu un mesaj de mulțumire față de Guvernul României, cetățenii României pentru că într-adevăr de la Independență încoace, România necondiționat a susținut R. Moldova și noi am văzut în perioadele de criză, inclusiv atunci când a avut pană de curent, ceea ce astăzi noi vedem ce s-a întâmplat într-adevăr trebuie să o spunem și cetățenii trebuie să cunoască cu adevărat care este suportul și aportul României față de R. Moldova și față de cetățenii noștri”, a opinat, în cadrul aceleași emisiuni, președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula.

Totodată, Ion Sula a menționat că R. Moldova nu are altă cale de dezvoltare decât cea de integrare în UE.

„În situația care se află astăzi R. Moldova fără un partener de nădejde sau fără un partener serios este foarte greu ca noi să existăm mai departe. Istoria a demonstrat și dacă ne referim nu doar la partea de securitate, vorbim și de partea economică, toți cetățenii cunosc că R. Moldova astăzi este într-o stare social-economică complicată și dacă nu vom merge pe drumul care l-am început, nu o să continuăm acest deziderat pe care și-l doresc toți cetățenii o să fie foarte greu pentru că într-adevăr sunt provocări la hotar. R. Moldova nu are altă cale decât cea de integrare în UE. Nu trebuie să uităm un lucru că nu trebuie să compromitem acest deziderat că prin greșeli, incompetență, se vede vizibil și cetățenii se dezamăgesc și se poate întâmpla un lucru care nu ni-l dorim”, a punctat Ion Sula.

„UE e salvarea R. Moldova și avem șanse să ne dezvoltăm, dar ceea ce cred eu - considerăm că reunirea (n.r. cu România) va fi cea mai bună soluție și cea mai scurtă de accedere în UE”, a precizat Liviu Vovc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău