LIVE TEXT Ședința Parlamentului

  • 19 Februarie 2015 11:29
LIVE TEXT Ședința Parlamentului

Parlamentul a acordat astăzi vot de încredere guvernului condus de Chiril Gaburici.

Acesta a fost votat de deputații democrați, comuniști și liberal-democrați, cu excepția fostului premier Iurie Leancă și a lui Eugen Carpov. În total, pentru învestirea guvernului au votat 60 din cei 101 deputați.
 
17: 50 Vlad Filat  (PLDM): Suntem, sper eu, la finalul unui prea lung drum. Îmi exprim încrederea că astăzi, prin vot, vom avea învestit un guvern, care urmează nu prin declarații ci prin acțiuni să înceapă să rezolve problemele Republicii Moldova. Trebuie să fim obiectivi și să spunem că situația din Republica Modova depinde doar de ceea ce se întâmplă acasă. Trebuie să luam în calcul și situația regională complicată. Îmi aduc aminte când după 119 zile fara președinte ales, am reușit să îl alegem, prin vot responsabil. Am demonstrat câ atunci când ne dorim sincer ne putem asuma respnsabilitatea prin acțiuni nu prin declarații. O să fiu sincer. Nu este cea mai ușoară perioadă pe care o traversăm. Am auzit și de la această tribună și nu numai, previziuni. Aș avea o sugestie pentru aceștia: haideți mai bine să lucrăm și să găsim compormisul necesar în parlament si prin vot să mergem înainte. Îi mulțumesc dlui Gaburici că a acceptat această provocare. Poat e și mai bine că a fost departe și de disputele din această țară. Vreau să vă spun că nimeni nu se naște premier. Însă dacă ai determinarea necesară și ai sprijinul necesar, poți reuși. Vă doresc în cazul votului de învestire, determinare. Dacă veți avea dedicație o să reușim. O să fac un apel către deputații parlamentului, Indiferent de votul acordat, vreau să aveți înțelegerea că după acest vot va trebui să venim împreună să rezolvăm problemele țării. Imi doresc ca cetățenii și Republica Moldova să aibă în continuare un parcurs european.

17:34 Vladimir Voronin (PCRM): ”Când cineva e flămând, strigă. De azi înainte va fi de datoria liberalilor să strige. În fața noastră stă o sarcină constituțională. Suntem obligați să formăm toate structurile în stat, fără de care suntem de mai bine de jumătate de an. Dacă apelăm la practica altor țări, care spun că pentru depășirea crizelor trebuie să recurgem la măsuri extraordinare, atunci acum e această situație. Toți 101 deputați reprezentăm  întreg poporul, care așteaptă o finalitate, un Guvern profesionist. Importante sunt relațiile și cu EU și cu CSI, dar în special cu Federația Rusă. Însă trebuie să fim capabili să depășim criza cu forțele proprii și să promovăm o politică pro-moldovenească. Trebuie sî facem totul pentru a crea condiții normale de viață cetățenilor, și în particular prin votarea unui guvern care sa facă față unei situații de criză. A venit ceasul deciziilor clare, care să schimbe mersul lucrurilor în țară. Nu mai avem timp să așteptăm ca problemele din sistemul bancar, din agricultură, din domeniul social să se rezolve de la sine. Fracțiunea noastră speră că desemnarea in fruntea Guvernului a unei persoane capabile să consolideze colective mari să schimbe lucrurile spre bine și în R.Moldova. Nu cerem ministere și funcții, în calitatea noastră de partid de opoziție cerem dreptate și bunăstare. E absolut logic ca votul de astăzi să finalizeze cu formarea unui nou Guvern. Acordăm vot de încredere acestui Guvern.

17:25 Marian Lupu (PDM):
”Suntem la cativa pasi de investirea prin votul nostru a noului Guvern. Toți cetățenii înțeleg necesitatea, este cerut de situația din prezent, este important pentru mediul de afaceri, pentru partenerii internaționali. În aceste condiții, instaurarea guvernului este un act care va avea un impact benefic. votul pozitiv va fi un vot de incredere din partea societății, un semnal pozitiv pentru piața financiară. Noi suntem obligați să creem condițiile de normalitate prin stabilirea noului guvern. Stabilitatea politică duce la stabilitate economică. Guvernul se va confrunta cu obiective pe piața financiară, valutară, sistemul bancar. Instrumente si posibilități există, un guvern profesionist va face față, am mai trecut prin situații dificile. Avem capacități profesionale și suportul politic. Partidul Democrat își declară sprijinul pentru acest guvern. Au sunat idei bune de la candidații pentru funcțiile de miniștri care vor fi susținute. Suntem diferiți în această sală: unii se bucură de faptul că este greu in tară, dar deputații din partidele responsabile… in această zi prin votul nostru vom dovedi că putem să terminăm războaiele pe criterii etnice și lingvistice, sa avem o națiune civică, să ne ocupăm de problemele economice și sociale, de întărirea statalității.

17:15 Valeriu Munteanu (PL): ”Astăzi după săptămâni de teatru de prost gust, jucat pentru parteneri europeni și americani, s-a decis crearea unei alianțe cu comuniștii. S-a schimbat oare Voronin după alegeri? Manevrele PLDM și PD sunt gata să arunce Moldova în cea mai gravă criză de la Independență. Republica Modova nu poate supraviețui fără finanțare externă dar riscă să nu încheie un acord cu Fondul Monetar Internațional. Singura șansă pentru supraviețuirea Moldovei ar fi fost granturile pe care ni le-ar fi oferit UE, SUA și partenerii externi. Banii din exterior însă nu vor veni din cauza monstruoasei coaliții cu comuniștii, și neaceptarea unui procuror din străinatate. Partenerii de dezvoltare, în special cei din Germania, se tem că banii să nu fie sustrasi, de aceea au pledat pentru un procuror occidental. Daca Moldova se va prabusi in haos, daca va ramane singura si izolata prada ursului de la rasarit, oare cetatenii nostri care au mers la vot si-au dorit o alianta care planeaza intre UE si Uniunea vamala si-au dorit un premier neexperimentat, un exponent al Partidului Comuniștilor, plantat stângaci în grădina verde. O persoană care declara acum câtiva ani ca vorbește limba moldoveneasca. Alegatorii nu au ales pentru o coalitie cu comunistii ci pentru un viitor european. Credeti ca veti putea transpune aceste obiective cu ajutorul comuniștilor? Oare frica cuiva de o justitie europeana si deposedare de averi este mai mare. cele veti spune urmasilor celor deportati. Este un act de înaltă tradare. Ați fugit de o alianta cu PL pentru a implini asipratiile comuniștilor. Zarurile au fost aruncate demult înainte.

17:05 Igor Dodon (PSRM): ”Plătim 300 de milioane de lei din banii statului ca așa oameni ca Gheorghe Duca să se declare români. Domnule Gaburici, idee nu aveți unde vă băgați capul. Or dacă o faceți intenționat, vreți să furați de rând cu ceilați de la guvernare. Nu mă interesează a cui nănaș sau fin sunteți. Nu vreau ca statul să se transforme într-o afacere de familie. Ieri Dorin Drăguțanu a declarat că o să fie portar, dumneavoastră o sa fiți o minge în mâinile oligarhilor. Veți fi sacrificat după câteva luni sub presiunea opiniei publice și oamenilor cărora nu le veți putea plăti pensii. Și dumneavoastră, domnule Iurie Leancă, ați fost sacrificat. Vin cu două propuneri către viitorul Prim Ministru: interveniți cu bani din rezerva de stat pentru a opri prăbușirea leului și susțineți producătorii autohtoni. Cât timp țara va fi condusă de Filat, Voronin și Plahotniuc nu vom ieși din criză. Acest Guvern nu merită susținut și suntem gata să votăm în orice clipă pentru demiterea rușinoasă a acestuia.

17: 01 Mihai Ghimpu (PL): ”Domnule Cibotaru, nu ați răspuns la întrebarea mea, legată dacă sunteți sau nu pentru federalizarea Republicii Moldova. Poate fi o persoană ministru al apărării, responsabilă de integritatea statului și în același timp să pledeze pentru federalizare?”

16:59 Raisa Apolschi (PD): ”La comisie nu au parvenit asemenea informații. Nu cunoaștem de niciun caz de corupție la companiile la care Chiril Gaburici era Director General. Nu trebuie să ne transformăm în anchetatori. Sunt organele abilitate ale statului.”

16:57 Vladimir Țurcanu (PSRM): ”Există zvonuri privind integritatea lui Chiril Gaburici la funcția de Premier. Presa straina, în baza mai multor rapoarte, vorbește de cazuri de corupție la companiile la care actualul candidat ocupa funcții de răspundere. Au fost verificate aceste informații? Nu vreau să ne pomenim în viitorul apropiat într-o situație rușinoasă.”

16:57  Raisa Apolschi: Comsia a avut drept scop examinarea aspectelor pur juridice.

16:55 Corina Fusu(PL): ”Ne întrebam dacă schimbarea lui Efim nu este legată de supărarea comuniștilor că Oleg Efrim, în calitate de ministru al Jusțiției, a înregistrat Partidul Comunist Reformator?

16:49 Raisa Apolschi (PD), președintele comisiei juridice, prezintă avizul comisiei cu privire la programul de guvernare propus de Chiril Gaburici.  

16:48 Chiril Gaburici: ”Sportul trebuie dezvoltat. Aceasta este baza sănătății cetățenilor”

16:47 Nicolae Juravschi (PLDM) ”Sportul este imaginea noastră peste hotare. Cum putem să susținem dezvoltarea sportului, baza materială”
 
16:45 Gheorghe Duca (AȘM) ”Vreau să vă spun ca 280 milioane de lei reprezintă  banii publici alocați Știinei din Moldova, în comparație cu Estonia unde sunt alocați circa 360 milioane de euro la 1,2 milioane de locuitori. Ne-am asociat cu UE,  am platit cotizatie un milion de euro, savantii nostri au catigat în schimb 4 milioane de euro. 25 de procente din banii castigati de Academie sunt extra bugetari, daca vom intari capacitatile academiei vom avea mai multe castiguri. Daca in urmmă cu câțiva ani aveam doar 7 la sută tineri implicați în știință acum avem circa 30 la suta. Avem nevoie să oprim exodul tinerilor”

16:43 Vladimir Voronin (PCRM): ”Domnule Gheorghe Duca, statul investește foarte mulți bani în știință. Nu văd rezultate. Ce avem noi în schimb? Răspundeți în calitatea dumneavoastră de Președinte al Academiei de științe, dacă sunteți capabil.”

16.40 Pavel Filip: ”Avem o strategia aprobată, Moldova digitala 2020, care are la baza dezvoltarea societății informaționale”.

16:39 Chiril Gaburici: ”Vom atrage investitii in acest domeniu. Vom crea conditii favorabile pentru investitori si pentru crearea locurilor de muncă în sector”

16:38 Vadim Pistrinciuc (PLDM): ”Ce se așteaptă în domeniul IT, în special pentru tineri?”

16:35 Ruxandra Glavan (candidat la funcția de ministru al muncii și protecției sociale): ”Deja a fost introdus un supliment la pensii. Primul pas a fost făcut, introducerea ”pensiei de cetățean”. Vom efectua actualizarea veniturilor de după 1999, la fel vom efectua și o reactualizare a pensiilor de după această dată. Vom stabili un nou sistem de indexare a acestora. Există și un program bine definit în acest sens cu care vom veni în Parlament în viitorul apropiat.”

16:32 Chiril Gaburici: ”Situația socială se găsește în planul de guvernare. Vom discuta cu societatea civilă, sindicatele, patronatele pentru a vedea ce putem face pentru cei care au nevoie de asistență socială. Ne vom gândi la ajutoare în primele ședințe de guvern”

16:31 Vadim Pistrinciuc (PLDM): ”Cu ce politici clare veniți pentru a reforma sistemul de asigurări sociale? Aveți în perspectivă o eventuală majorare de salarii și pensii?”

16:28 Chiril Gaburici: Interviul pe care l-am oferit în Azerbaidjan, a fost în limba rusă și probabil a fost interpretat greșit, dar vorbesc limba română.

16:27 Valeriu Munteanu (PL): Ce limbă vorbiți: moldoveneasca precum ați spus intr-un interviu sau româna?

16:04 Chiril Gaburici: Este vorba de securitatea cetățeanului. Avem expertiza din afara pentru a fi iplemenetată la noi. Nu vad tancurile rusești, vedem rezolvarea prin demilitarizarea Transnistriei cu implicarea UE si ONU a altor parteneri strategici. Moldova trebuie să ramană o tara independenta, neutra si suverana

 16:03 Mihai Ghimpu (PL): ”Credeți că pacea cetățenilor Republicii Moldova este în prezent asigurată față de tancurile rusești?”

15.54 Chiril Gaburici: ”Nu cunosc despre niciun dosar pe numele meu. Am avut cândva probleme la graniță care s-au rezolvat pe loc. Dar de atunci am vizitat Federația Rusă de mai multe ori, fara probleme.”

15:50 Ion Ciobanu (PSRM): ”Nu vă temeți că veți fi reținut direct de la aeroport, pentru ca se vorbește că ar exista un dosar pe numele dumneavoastră?”

15.45 Ghiril Gaburici : ”Federația Rusă este unul dintre principalii parteneri ai Republicii Moldova. Voi efectua o vizită la Moscova pentru a relansa relațiile dintre țările noastre.”

15:37 Deputații au mai luat o pauză de 10 minute.

15:35 Parlamentul și-a reluat ședința după o pauză de 40 de minute.
Candidatul desemnat pentru funcția de premier, Chiril Gaburici, a venit cu o modificare la lista componenței nominale a Cabinetului de miniștri.
Chiril Gaburici: ”Propun ca la funcția de ministru al justiției să fie înaintat Vladimir Grosu în locul lui Oleg Efrim”.

14:55 După prezentarea programului și a listei de candidații la funcțiile de membri ai Guvernului, la propunerea fracțiunii PLDM deputații au luat o pauză de 30 min.

14:35 Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru Chiril Gaburici își prezintă programul de guvernare.

Consolidarea statului de drept va fi o prioritate absolută pentru cabinetul de miniștri dacă va fi votat de parlament, a declarat premierul desemnat Chiril Gaburici la ședința în care este examinată învestirea guvernului. El a vorbit despre necesitatea eliminării constrângerilor pentru mediul de afaceri și a practicilor care nu-i permit să se dezvolte. Lupta cu corupția de asemenea va fi o prioritate pentru viitorul guvern.

Chiril Gaburici a mai vorbit despre necesitatea continuării apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană dar și despre dezvoltarea relațiilor bilaterale cu partenerii tradiționali. El s-a pronunțat pentru continuarea negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean și retragerea armatei ruse de pe teritoriul țării.

14:34 S-a votat ordinea de zi care include 2 chestiuni: 1) Cu privire la învestirea Guvernului; 2) Cu privire la crearea unei comisii de anchetă privind elucidarea situației de pe piața valutară și la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank

14:30 Marian Lupu, președinte PDM
”Oamenii care ne privesc si ne asculta si care au o pregatire profesionala, se vede de la o posta că discutiile au pornit de la interese de partid. Vreau sa vin cu un apel si o rugăminte importanta pentru toti. Interesele de partid nu sunt mai importante decat investirea unui guvern.

14:27 Vlad Filat (PLDM): ”Înțeleg gravitatea situației din sistemul bancar. Dar e prematur să le discutăm în lipsa unui Guvern funcțional. Este important să votăm mai întâi un Cabinet de Miniștri.

14:25 Deputați iau inclus astăzi cu votul majorității deputaților să examineze crearea unei comisii de anchetă privind elucidarea situației de pe piața valutară și la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. De asemenea, ar urma să fie audiat guvernatorul BNM Dorin  Drăguțanu. Propunerea a fost susținută de deputații PSRM, PCRM și PL.

14:20 Mihai Ghimpu (PL): ”Situația în Republica Moldova e una deplorabilă. Nu mai vin remitențe. Au scăzut exporturile. Avem embargouri. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, trebuie să vină în Parlament să ne spună că această criză este mâna Moscovei.”

14:18 Igor Dodon (PSRM) Susțin ideea de dimitere a lui Dorin Drăguțanu. Sunt de părere că criza e mai importantă decăt Guvernul sau Gaburici.

14:15 Dumitru Diacov, deputat PDM
Situația financiar-bancă e complicată pentru că nu este executiv. Propun să examinăm chestiunea cu privire la învestirea Guvernului și să revenim la alte subiecte.
 
 14:13 Oleg Reidman (PCRM): Solicităm demisia lui Dorin Drăguțanu și numirea în calitate de Guvernator al BNM a lui Leonid Talmaci.
 
14:11 Ștefan Creangă (PLDM): Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu va fi audiat mâine, la ora 14.00 de Comisia parlamentară buget și finațe referitor la situația de pe piața valutară din Republica Moldova.
 
Vladimir Voronin, deputat PCRM
Vă întreb cine confirmă conducerea Băncii Naționale,  Guvernul sau Parlamentul?  Cine trebuie să știe ce se întâmplă acolo. E clar că și aceste instituții au rol important, Guvernul și Parlamentul. Nu știm ce se va întâmpla mai târziu. Eu propun ca această situație să se discute urgent.
 
14:10 Igor Dodon, deputat PSRM
”Propunem includerea pe ordinea de zi a chestiunii cu privire la situația de pe piața financiar-bancară și măsurile întreprinse în cazul băncilor comerciale BEM, Banca Socială și Unibank”
 
14:09 A început ședința Parlamentului. Sunt prezenți  97 de deputați. Lipsesc Irina Vlah, Ion Tomai (PCRM), Eduard Smirnov (PSRM),Dorin Chirtoacă (PL).
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău