VIDEO | Viorica Dumbrăveanu: Încă 139 persoane au fost tratate de coronavirus. Bilanțul se ridică 1114

  • 29 Aprilie 2020 09:45
VIDEO | Viorica Dumbrăveanu: Încă 139 persoane  au fost tratate de coronavirus. Bilanțul se ridică 1114

Două decese noi provocate de COVID-19 au fost înregistrate în Rep. Moldova. Este vorba despre un bărbat de 82 de ani din Chișinău și o femeie de 79 de ani din raionul Ocnița. Ambele persoane sufereau și de alte maladii. Între timp, 218 persoane infectate se află în stare gravă, iar 139 s-au externat, pe parcursul zilei de ieri, după ce s-au vindecat, bilanțul persoanelor recuperate ridicându-se la 1114.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat la briefingul din această dimineață că în prezent, 26 de persoane infectate cu COVID-19 sunt intubate, starea lor de sănătate fiind extrem de gravă.

„Avem 26 de persoane care sunt la respirație asistată și, de fapt, starea acestora este extrem de gravă. În stare gravă sunt 218 persoane, gravitate medie 535. În rest, este vorba despre starea satisfăcătoare a pacienților.”

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, 932 de cadre medicale s-au infectat cu COVID-19, ceea ce constituie mai mult de un sfert din totalul de 3638 de cazuri. Este vorba despre 337 de asistenți medicali, 226 de medici, 58 de felceri, 14 farmaciști, un paramedic, iar 296 de persoane fac parte din personalul auxiliar.

Ieri, autoritățile au anunțat despre două focare noi de infecție cu COVID-19 în sistemul medical. Este vorba despre două secții din cadrul Spitalului Clinic din Bălți și Substația de Asistență Medicală Urgentă din sectorul Râșcani al Capitalei. Ultima a fost plasată în carantină.

Directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Boris Golovin, a informat că 36 de angajați din cadrul acestei substații au fost testați pozitiv cu COVID-19, din care 32 nu au prezentat simptome.

„În rezultatul testării active, au fost confirmate pozitiv la COVID-19, 32 de cazuri asimptomatice. Din ele, o persoană a fost spitalizată, ceilalți se află la domiciliu sub supravegherea și tratament la medicul de familie. Sunt infectați cinci medici, 12 asistenți medicali, patru infirmiere, opt șoferi, un îngrijitor de încăperi și un coordonator de transport.”

Totodată, Boris Golovin, a comunicat că au fost confirmate câte două cazuri de infecție cu COVID-19 la substațiile din sectoarele Centru și Buiucani ale Capitalei. În celelalte subdiviziuni nu există lucrători mediali infectați, asigură directorul.

Deși, fiecare a patra persoană infectată cu COVID-19 este lucrător medical, directorul Centrului de triere COVID-19, amplasat la Moldexpo, nu vede, însă, o problemă în acest lucru. El susține că virusul este o infecție care nu poate fi evitat. El a menționat că mulți dinte angajații infectați s-au întors deja să lucreze în instituțiile medicale. Mai mult, el susține că aceștia reprezintă „fondul de aur” deoarece vor dezvolta imunitate la virus în lipsa vaccinului împotriva COVID-19.


 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău