VIDEO | Viorica Dumbrăveanu: Încă 13 persoane au fost tratate de COVID-19 în R.Moldova.Numărul celor tratați se ridică la 107

  • 13 Aprilie 2020 09:35
VIDEO | Viorica Dumbrăveanu: Încă 13 persoane au fost  tratate de COVID-19 în R.Moldova.Numărul celor tratați se ridică la 107

168 de persoane infectate cu COVID-19 sunt spitalizate în stare gravă, a anunțat în această dimineață ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing. Totodată, pe parcursul ultimelor 24 de ore, încă 13 persoane au fost tratate, iar 3 persoane au decedat. Astfel, bilanțul celor vindecați se ridică la 107, iar al deceselor la 33.

Potrivit ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, din numărul total de persoane spitalizate, 168 se află în stare gravă. În cazul a 471 de bolnavi starea de sănătate este de gravitate medie, restul fiind în stare satisfăcătoare. Totodată, ministrul a anunțat despre 13 cazuri noi tratate și trei decese, în ultimele 24 de ore, cel mai recent fiind cazul unui bărbat de 70 de ani din raionul Glodeni.

„Conform datelor care sunt prezentate de către instituțiile medicale spitalicești, avem tratate total 107 persoane. Adică, mai avem 13 cazuri noi de tratare. Cu regret, avem și 33 de persoane care au decedat în rezultatul infectării cu COVID-19.”

Potrivit datelor oficiale, cele mai multe cazuri de infecție cu COVID-19 sunt în municipiul Chișinău – 550. Urmează raionul Ștefan Vodă și Soroca cu 185 și respectiv 180 de persoane infectate. În regiunea stânga Nistrului au fost raportate 129 de cazuri de infecție.

Jumătate dintre persoanele confirmate pozitiv cu noul tip de coronavirus sunt mai tinere de 50 de ani. Totodată, 17 femei gravide au fost testate cu COVID-19. La fel, sunt internați 118 copii infectați, starea lor de sănătate fiind de gravitate medie și satisfăcătoare.

Din numărul total de 1662 de cazuri de infecție înregistrate până acum, în 435 sunt vizați angajații din sistemul de sănătate, anunță autoritățile. Dintre aceștia, 109 sunt medici, 154 – asistenți medicali, 29 –felceri, un paramedic, 8 farmaciști, iar 134 de persoane fac parte din personalul auxiliar.

În cadrul unei intervenții online, șeful secției terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belîi, a infirmat informația vehiculată în presă precum că tuburile de unică folosință, utilizate la intubarea pacienților, ar fi reutilizate. El a precizat că în prezent în secția de reanimare sunt internați 61 de pacienți, dintre care 44 sunt în stare gravă, șapte fiind conectați la aparate de ventilare pulmonară artificială.

„Pot să afirm că niciunui pacient infectat cu COVID-19 nu i se reutilizează materialul. Mai mult, au fost asigurate măsuri de protecție suplimentare care constau în dotarea cu sisteme de respirație a secreților din trahee și bronhii în circuit închis. Intubarea se face cu video- laringoscop. Avem câte un video-laringoscop pe fiecare etaj.”

Autoritățile din sănătate reiterează apel către oameni să stea acasă, să se spele cât mai des pe mâini cu apă și săpun, iar la primele simptome de tuse, febră sau scurgeri nazale să apeleze Serviciul 112.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău