LIVE VIDEO/TEXT | Manifestația unioniștilor la Chișinău s-a încheiat sub presiunea poliției. Constantin Codreanu: Democrația a murit în R.Moldova

  • 02 Septembrie 2018 00:16
LIVE VIDEO/TEXT | Manifestația unioniștilor la Chișinău s-a încheiat sub presiunea poliției. Constantin Codreanu: Democrația a murit în R.Moldova

UPDATE 23.59 Unioniștii pleacă din Piața Marii Adunări Naționale, sub presiunea poliției, care a desfășurat o demonstrație de forță, cu scutieri și blindate. Forțele de ordine, într-un dispozitiv care a depășit cu mult numărul celor câteva zeci de oameni ce au rămas în centrul Chișinăului, au făcut un tur al Pieței, ca să arate că pot interveni în orice clipă.

„Ce s-a întâmplat astăzi este de neimaginat pentru un stat democratic, dar, cum am spus și mai devreme, democrația a murit în Republica Moldova. În același timp, cred că am făcut o opțiune rațională - să încheiem acest protest, pentru a evita violențele care sunt pregătite și unii dintre ei, dintre mascații care-i avem acolo - la câțiva metri, i-am recunoscut. Au fost aceeași care au îmăprțit pumni la ieșirea din Chișinău”, a declarat deputatul român Constantin Codreanu. 

El i-a îndemnat pe cei rămași în Piață să meargă pașnic pe strada pietonală, până la Mnisterul Finanțelor, unde așteaptă autobuze.

Mai devreme, Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a fost lăsată în beznă, fără nicio explicație din partea autorităților. De asemenea, perimetrul a fost încercuit de un dispozitiv impresionant de poliție cu destinație specială. Organizatorii au relatat că ar fi fost somați să elibereze centrul orașului până la 23.00. 

UPDATE 17.46 Participanții la Marșul Centenar au revenit în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au învinuit autoritățile R.Moldova de abuz și au cerut intervenția Ambasadei României la Chișinău și Ministerului român de Externe.

Totodată s-a anunțat că autocarele blocate au fost transportate la Inspectoratul de poliție din Strășeni unde sunt percheziționate pe motiv că la 112 ar fi parvenit un apel telefonic că în ele s-ar afla substanțe periculoase.

De asemenea organizatorii acțiunii au menționat că Marea Adunare Centenară se transformă într-un protest permanent și au adresat un apel către societate, cerând să le fie oferită mâncare, apă și haine pentru cei care vor rămâne peste noapte în PMAN.

UPDATE 17.32 Deputatul român, originar din R. Moldova, Constantin Codreanu, a ținut un discurs după ce a fost agresat de forțele de ordine, iar manifestanții pentru Unire au revenit în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău.

Constantin Codreanu a solicitat asistență consulară pentru cetățenii români abuzați și sistarea ajutorului financiar. 

Manifestanții au rămas în Piață să scandeze așteaptă explicații de la poliție.

UPDATE 15.11 Participanții la Marșul Centenar au ajuns la ieșirea din Chișinău, pe strada Calea Ieșilor, la intrarea spre Complexul Vatra, acolo unde erau reținute cele trei autocare. 

Într-o postare pe Facebook aceștia spun că au fost agresați forțele de ordine și li s-a interzis accesul în autobuze.

Unioniștii au blocat o bandă a traseului Chișinău-Ungheni, dar au fost evacuați de mascați pe marginea drumului.

„Sunt abuzurile poliției lui Plahotniuc. Au lovit și agresat un deputat român”, a comentat deputatul Român Constantin Codreanu.

UPDATE 14.27 Circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale, a fost restabilită, după ce manifestanții au pornit în marș spre Bariera Sculeni, unde ar fi fost blocate autocare cu unioniști. 

Mai mult decât atât, autoritățile municipale au adus în Piață autospeciale pentru a face curățenie, sperând probabil că manifestanții nu vor reveni, transmite corespondentul Radio Chișinău.

UPDATE 13.56  Participanții la Marea Adunare Centenară au decis să meargă ei la autocarele blocate la intrarea în Chișinău, care conțin materiale dedicate unirii, transmite corespondentul Radio Chișinău.

Ei au format o coloana și se deplasează pe bulevardul Ștefan cel Mare spre Bariera Sculeni.

La corturi special amenajate continuă sa fie colectate semnături pentru Unire.

UPDATE 13.39 Organizatorii Marii Adunări Centenare de la Chișinău anunță că mai multe autocare cu participanți la această manifestație ar fi fost blocate de poliție, la intrările din Chișinău.

Mai mult decât atât, deputatul român Constantin Codreanu, prezent printre manifestanți, a declarat de la tribună că organizatorii ar fi fost avertizați de autorități că la ora 14.00 le va fi tăiat curentul electric. 

Între timp, discursurile de la tribună au încetat, relatează corespondentul Radio Chișinău, până când autocarele cu participanți blocate la intrarea în Chișinău nu vor putea ajunge în Piața Marii Adunări Naționale. Oraganizatorii spun că vor rămâne în Piață timp de mai multe zile, atâta cât va fi necesar pentru a deterima Parlamentul Republicii Moldova să adopte o decarație de Unire cu România. La fel, ei îi cei liderului PD, Vlad Plahotniuc, și președintelui Igor Dodon să nu mai pună piedici în calea unioniștilor care ar vrea să ajungă în Chișinău.

Cu puțin timp în urmă, participanții la Marșul Centenarului au adus în Piața Marii Adunări Naționale flacăra Unirii, pe care au purtat-o pe jos, 1300 de kilometri, de la Alba Iulia la Chișinău.

UPDATE 12.49 Participanții la Marșul Centenar, care au pornit la 1 iulie de la Alba Iulia, iar unii dintre ei au străbătut 1300 de kilometri pe jos până la Chișinău, au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale.

Oamenii aflați în Piață scandează „Unire!”.

Corespondentul Radio Chișinău relatează că în Piața Marii Adunări Naționale nu sunt prea mulți polițiști, însă prezența acestora se face simțită în preajmă, în spatele clădirii Guvernului, pe unde circulația pietonilor a fost restricționată.

UPDATE 12.21 Singurul obiectiv al manifestației de astăzi a unioniștilor la Chișinău este Declarația de Unire din partea actualului Parlament al Republicii Moldova, scrie pe Facebook organizatorul Marșului Centenarului, George Simion, lider al mișcării Acțiunea 2012.

Nu se vor promova lideri, nu se vor ține discursuri: „stăm în Piață până ne atingem obiectivul”, subliniază organizatorii.

„Unirea trebuie făcută în 2018, nu avem nevoie să așteptăm alegeri, nu trebuie să pierdem ocazia Anului Centenar”, crede George Simion.

De asemenea, el spune că orice lider politic e binevenit dar vine ca simplu participant, sub sloganul „UNIREA, SINGURA SOLUȚIE!”.

UPDATE 12.00 Câteva sute de oameni, cu drapele tricolore românești, se află deja în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pentru a participa la finalul Marșului Centenarul.

Marșul Centenarului este dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire și a pornit pe 1 iulie de la Alba Iulia. Participanții merg pe jos și ajung la Chișinău sâmbătă, 1 septembrie, unde organizează o Mare Adunare Centenară, cu începere de la ora 12. 

Deși a depus notificare la Primărie despre organizarea unei acțiuni, astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale, cu participarea a 20 de mii de oameni, Partidul Socialiștilor a renunțat la intenție. Solicitată de IPN, Irina Astahova, ofițerul de presă al formațiunii, a comunicat că Piața a fost „rezervată” de PSRM până la finele sezonului.

„Nu am rezervat special această zi. Noi în general nu am planificat un protest în această zi”, a declarat Astahova.

Și acțiunea anunțată de Aurel Bucureanu, împotriva scumpirii carburanților, nu va avea loc. Activistul a declarat pentru IPN că a depus notificări la Primărie pentru perioada 14 iulie – 30 decembrie, fapt care îi oferă posibilitatea să organizeze manifestații în orice zi, până la sfârșitul anului.

Astfel, doar două din cele patru manifestații anunțate pentru astăzi în Piața Marii Adunări Naționale vor avea loc.

Jurista Organizației Obștești „Credință Patriei”, Larisa Tatian, a spus că organizația va desfășura, începând cu ora 12.00, un miting pentru promovarea valorilor național-patriotice.

Iar Alianța pentru Centenar se adună în Piață pentru a cere Parlamentului să aprobe Declarația de Unire cu România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău