FOTO/VIDEO | Protestul organizat de Mișcarea de Rezistență ACUM în fața Parlamentului R.Moldova

  • 19 Iulie 2018 13:06
FOTO/VIDEO | Protestul organizat de Mișcarea de Rezistență ACUM în fața Parlamentului R.Moldova

O acțiune de protest organizată de Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM, are loc în fața Parlamentului Republicii Moldova, în timp ce legislativul se află în ședință. Manifestanții protestează față de invalidarea de către instanțele naționale a rezultatelor alegerilor locale din municipiul Chișinău, câștigate de către liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Protestatarii au scandat ”Jos mafia!”, ”Hoții!” și ”Năstase e primarul!”, ”Jos dictatura!”, dar și mesaje adresate forțelor de ordine - „Apărați poporul, nu dictatorul!”.  Printre revendicările manifestanților se numără și anularea sistemului mixt de vot și penalizarea judecătorilor care au decis anularea scrutinului municipal.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că protestatarii îi cer actualei guvernări să respecte votul cetățenilor din municipiul Chișinău și Rezoluția Parlamentului European referitoare la invalidarea rezultatelor alegerilor locale din capitală.

„Să execute o rezoluție populară din data de 1 iulie, cea votată de zecile de mii de cetățeni ai Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale, prin care se cerea validarea mandatului primarului ales de Chișinău, anularea votului mixt Plahotniuc – Dodon, anchetarea și demiterea judecătorilor corupți, care s-au făcut vinovați de invalidarea alegerilor din Chișinău.”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, i-a îndemnat pe cetățeni să se alăture protestatarilor.

„Noi trebuie să fim mai mulți, pentru că ei folosesc instituțiile împotriva noastră, ei folosesc banii pe care i-au furat de la noi împotriva noastră. Singura noastră putere este să venim mulți aici, în stradă, ca să-i speriem, altfel, ei nu vor ceda.”

În replică, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că legislația electorală urmează să fie analizată de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, care va face recomandări pentru a evita situații de criză la viitoarele alegeri parlamentare.

„Discuții putem să avem multe, să criticăm, să comentăm, să facem orice declarații. Cert este că această comisie, în 60 de zile de la data aprobării acelei decizii de săptămâna trecută, trebuie să vină cu un raport, cu constatarea faptelor, cu recomandări pentru plenul Parlamentului, în așa fel încât lucrurile să se clarifice și din punct de vedere al legislației, și din punct de vedere, mai ales a viitorului exercițiu electoral, care sunt alegerile parlamentare.”

Mișcarea de Rezistență Națională anunță și o Adunare Generală a Cetățenilor, pe 26 august, în conformitate cu Rezoluția populară adoptată la protestul din data de 1 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău