Noul Parlament a fost constituit

  • 21 Martie 2019 14:05
Noul Parlament a fost constituit

Parlamentul de legislatura a X-a s-a convocat astăzi în ședința de constituire. Ședința Parlamentului nou-ales este prezidată de cel mai în vârstă deputat, Eduard Smirnov.

Parlamentul ales la 24 februarie s-a convocat astăzi în prima sa ședință, de constituire. Ședința a durat mai puțin de o oră. La ea a participat și președintele Igor Dodon, iar deputații au luat act de raportul Curții Constituționale privind rezultatele alegerilor. 

Ședința, condusă de către decanul de vârstă al Legislativului, deputatul socialist Eduard Smirnov, a început cu intonarea imnului de stat de către capela Corală Doina. La ședința de inaugurare, pe lângă președintele Igor Dodon, mai participă membrii Curții Constituționale, a Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai corpului diplomatic.

Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi a prezentat raportul privind rezultatele alegerilor și validarea mandatelor deputaților aleși. El a precizat că, în pofida contestațiilor, nu au existat încălcări care să fi influențat rezultatele votului. 

Raportul președintelui Curții Constituționale a fost urmat de un discurs al lui Igor Dodon care a îndemnat deputații să înceapă negocierile pentru formarea Guvernului. Igor Dodon a subliniat că nu va accepta ceea ce el a numit ”o guvernare de transfugi”.

La prima ședință a Legislativului participă 97 din cei 101 deputați aleși. Printre legiuitorii absenți se numără și copreședinta Blocului ACUM, Maia Sandu, aflată într-o vizită la Bruxelles.

După constituirea Parlamentului, urmează a fi aleși președintele și vicepreședinții Legislativului, și format Biroul permanent. În termen de cel mult 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracțiunile parlamentare.

În noul Parlament, ales în premieră în baza unui sistem de vot mixt, au intrat 35 de deputați socialiști; 30 de deputați ai Partidului Democrat; 26 de reprezentanți ai Blocul ACUM, 7 deputați ai Partidului Șor și 3 parlamentari independenți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău