LIVE | Ședința Parlamentului. Guvernul condus de Natalia Gavriliță a primit votul de încredere al deputaților. Parlamentul a aprobat noua listă a ministerelor
-
06 August 2021 14:35
UPDATE 14:35 Parlamentul a aprobat astăzi noua listă a ministerelor, după votarea Guvernului Gavriliță, în conformitate cu structura Cabinetului de Miniștri propusă de echipa sa. Numărul de ministere a crescut de la nouă la 13. S-a revenit la funcționarea separată a Ministerului Culturii, crearea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, preluând atribuții de la Ministerul Economiei și cel al Agriculturii. De asemenea, Ministerul Sănătății și Protecției Sociale a fost divizat. Amintim că mai multe ministere au fost comasate în timpul Guvernului Filip, în 2017. Natalia Gavriliță consideră însă că acea reformă nu a dus la eficientizarea activității Guvernului.
UPDATE 14:18 Parlamentul a votat cu puține clipe în urmă Guvernul condus de Natalia Gavriliță. Pentru noul guvern au votat 61 deputați ai PAS.
După acordarea votului de încredere, membrii noului Cabinet urmează să depună jurământul în fața președintelui Maia Sandu, în cadrul ceremoniei de învestire.
Natalia Gavriliță a anunțat că primele ședințe de guvern vor avea loc săptămâna viitoare.
UPDATE 13:10 Deputații au reluat ședința, după ce Parlamentul a rămas fără curent electric.
UPDATE 12:25 Deputații au luat o pauză de zece minute, după ce în Parlament a căzut curentul electric.
Legislativul a rămas în întuneric în timp ce ministrul propus la Externe, Nicu Popescu, răspundea la întrebările deputaților.
UPDATE 11:50 Premierul desemnat Natalia Gavriliță și-a prezentat în plenul parlamentului programul de activitate și lista cabinetului său de miniștri.
Ea a declarat că Programul „Moldova vremurilor bune” include printre priorități reforma justiției, curățarea instituțiilor corupție, atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă bine plătite, reducerea sărăciei și creșterea pensiilor.
Natalia Gavriliță a vorbit și despre problemele cu care se confruntă țara: migrația și scăderea natalității, infrastructură rea, sistemul de educație și sănătate precar. De asemenea, ea s-a referit la promovarea politici externe active și întreprinderea pașilor necesari pentru aderarea țării la UE.
În momentul de față, în parlament are loc runda de întrebări-răspunsuri care va fi urmată de prezentarea raportului comisiei juridice.