LIVE | Ședința Parlamentului. Deputații urmează să decidă în privința instituirii stării de urgență

  • 22 Octombrie 2021 12:59
LIVE | Ședința Parlamentului. Deputații urmează să decidă în privința instituirii stării de urgență

Parlamentul discută la această oră solicitarea Guvernului privind instituirea în Republica Moldova a stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazelor. Guvernul a adoptat deja, astăzi dimineață o hotărâre în acest sens, pentru a putea achiziționa gaze din surse de alternativă, în condițiile în care Gazprom nu mai livrează cantitățile necesare pentru a asigura consumul. 

Premierul Natalia Gavriliță și vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi au anunțat încă în primele ore ale dimineții că va fi solicitată instituirea stării de urgență în condițiile în care încă nu s-a ajuns la o înțelegere cu Gazprom și nici nu există certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Între timp, s-a înregistrat deja un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cub de gaz, iar presiunea este la limita critică de funcționare a sistemului de gaze.

Guvernul s-a adresat Parlamentului să fie instituită starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile, până la 20 noiembrie. Această măsură este necesară pentru a întreprinde mai rapid acțiunile necesare, printre care alocarea resurselor financiare necesare pentru achiziția gazului din surse de alternativă.

Natalia Gavriliță a precizat că în condițiile actuale, instituțiile statului nu pot acționa suficient de rapid pentru a face față provocărilor.

Potrivit hotărârii, pe parcursul stării de urgență va fi instituit un regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid; Dacă va fi necesar  va fi raționalizat consumul de gaze naturale și de alte resurse energetice; vor fi instituite instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite.

Liderul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi a anunțat că majoritatea parlamentară va susține solicitarea Guvernului, iar Legislativul nu se va întruni în ședințe pe perioada stării de urgență. Totodată, el a chemat opoziția să trateze cu responsabilitate această situație. Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a comentat însă că guvernarea, în încercarea de a reduce dependența față de Gazprom va procura gaz mai scump, ceea ce va afecta cetățenii, iar alți deputați din opoziție au acuzat Guvernul că a tergiversat negocierile.

Amintim că Moldovagaz nu a reușit să semneze prelungirea contractului de livrare a gazului cu Gazprom. Acesta a expirat la 30 septembrie, iar în octombrie, Republica Moldova procură gaz la un preț record - aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi și în cantități limitate. Negocierile continuă, iar în aceste zile vicepremierii Andrei Spânu și Vlad Kulminski se află la Moscova. Între timp, guvernul poartă discuții și cu alte state, precum Ucraina, România, Polonia, pentru a achiziționa gaz din surse de alternativă. În plus, autoritățile au anunțat că vor oferi indemnizații familiilor cu venituri mici pentru a acoperi creșterea cheltuielilor pentru gaz.

Prețul gazului a crescut rapid în ultimele luni pe piețele internaționale, iar unii oficiali acuză Rusia de șantaj energetic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău