LIVE/FOTO | Liturghia dedicată hramului Mănăstirii Putna. 514 ani de la moartea Domnitorului Ștefan cel Mare

  • 02 Iulie 2018 09:20
LIVE/FOTO | Liturghia dedicată hramului Mănăstirii Putna. 514 ani de la moartea Domnitorului Ștefan cel Mare

La Mănăstirea Putna astăzi se desfășoară o serie de manifestări închinate Domnitorului Ștefan cel Mare, la 514 ani de la moartea voievodului, pe 2 iulie 1504.

Un sobor de ierarhi sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, oficiază Liturghia dedicată hramului Mănăstirii, potrivit unui comunicat al doxologia.ro.

Un recital susținut de Orchestra-Model și Corul „Credo” ale Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și de Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” – Fălticeni va ave aloc începând cu ora 12:00. 

O ceremonie militară de depunere de flori va avea loc la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, urmată de inaugurarea Portalului Memorial Golgota Neamului - „Fântâna Albă”.

Portalul Memorial Golgota Neamului - „Fântâna Albă” este închinat jertfei românilor de pretutindeni și din toate timpurile pentru libertate, independență și demnitate națională și, în mod special, românilor care au fost uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei, la 1 aprilie 1941, pentru vina de a-și fi iubit neamul, credința și patria. 

Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși atunci și o cișmea. Poarta este trecerea; troița marchează locul jertfei și, așezată înaintea porții, arată că cei uciși au căzut în fața locului de trecere în România cea iubită, iar cișmeaua este simbolul vieții care izvorăște din jertfa lor.

Ziua de 2 iulie, când este sărbătorit Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost instituită în 2010 ca cel de-al doilea hram al Mănăstirii Putna, după hramul istoric Adormirea Maicii Domnului (15 august).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău