VIDEO | Convoiul cu echipamentele și medicamentele din România a pornit de la București. Premierul României, Ludovic Orban: „Sper să nu încerce unii să exploateze politic acest ajutor. E un gest umanitar pentru frații noștri de peste Prut”

  • 06 Mai 2020 11:22
VIDEO | Convoiul cu echipamentele și medicamentele din România a pornit de la București. Premierul României, Ludovic Orban: „Sper să nu încerce unii să exploateze politic acest ajutor. E un gest umanitar pentru frații noștri de peste Prut”

Un convoi format din 20 de camioane cu ajutor umanitar și medical pornește astăzi din Piața Victoriei din București spre Republica Moldova. Convoiul cu mașini va ajunge astăzi la Iași, iar mâine va trece frontiera în Republica Moldova.

Lotul cuprinde medicamente, combinezoane, viziere, ochelari, necesare pentru medicii din Republica Moldova. Premierul Ludovic Orban și-a exprimat speranța ca „să nu încerce unii să exploateze politic acest ajutor, pentru că acest gest e făcut pentru frații noștri de peste Prut. E un ajutor foarte important, într-un moment greu”. Premierul Ludovic Orban a subliniat și importanța momentului istoric în care vine acest ajutor în R. Moldova.

Acum 30 de ani a avut loc trecerea liberă a Prutului, o manifestație cunoscută ca „Podul de Flori”, a fost simbolul legăturii puternice de fraternitate. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment istoric, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii R. Moldova, pentru sistemul de sănătate din R. Moldova, pentru a putea să-i ajutăm pe frații noștri de pe Prut într-o situație dificilă. Am decis să alocăm bani, pentru a oferi cest ajutor cu echipamente, materiale, medicamente, absolut necesare”, a spus Ludovic Orban.

 Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar.

Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus. Transportul echipamentelor va fi realizat cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La plecarea în misiune, cei peste 40 de militari din MApN și IGSU care execută această misiune de transport au fost întâmpinați de premierul României, Ludovic Orban, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, Șeful Statului Major al Apării, general- locotenent Daniel Petrescu, ministrul afacerilor interne, Ion-Marcel Vela, Șeful Departamentui pentru Situații de Urgenta, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general de brigada Dan- Paul Iamandi

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău