Agricultorii contină protestul în fața Parlamentului solicitând subvenții pentru culturile compromise de secetă și anularea majorării cotei TVA la producția agricolă. În semn de solidaritate cu fermierii, transportatorii au organizat un marș

  • 18 Decembrie 2020 13:37
Agricultorii contină protestul în fața Parlamentului solicitând subvenții pentru culturile compromise de secetă și anularea majorării cotei TVA la producția agricolă. În semn de solidaritate cu fermierii, transportatorii au organizat un marș

Agricultorii au continuat, astăzi, protestul în fața Parlamentului solicitând subvenții pentru culturile compromise de secetă și anularea majorării cotei TVA la producția agricolă. În semn de solidaritate cu fermierii transportatorii au organizat un marș pe bulevardul Ștefan Cel Mare și Sfânt. Aceștia susțin că în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor nu este prevăzută nicio măsură care să susțină această ramură afectată de pandemie.

Principalele revendicări ale fermierilor sunt anularea majorării cotei TVA la producția agricolă de 8 la 12 % și acordarea subvențiilor pentru culturile din grupa a II, cel puțin câte 3000 de lei la hectar. Agricultorii sunt revoltați că după atâtea zile de protest autoritățile nu au întreprins vreo acțiune în susținerea acestei ramuri. Ei consideră că atât Guvernul, cât și deputații din majoritatea parlamentară trebui să-și dea demisia.

Cum să renunțăm dacă nu ne dau ceea ce ne-au promis din vară? 3000 de lei la hectar și noi plecăm de aici. Până nu obținem ceea ce vrem, nu plecăm. Să plece toți din Parlament care sunt corupți. Ceștia nu sunt oameni. Au promis din vară și ne duc de nas. Seara, ies în fața oamenilor și promit una și peste noapte votează ce le trăsnește prin cap. Asta-i guvernare? Sunt, deja, ani la rând. S-au încuibat acolo și nu-i poți scoate, a spus un fermier.

Suntem puși în situația să ne scoatem până la urmă bucata noastră de pâine. Declarațiile și promisiunile sunt la nivel de cuvinte. Ne-au aruncat o bucată de brânză care stă în ciocul unei ciori din copac, a menționat un alt agricultor.

În semn de solidaritate cu fermierii, transportatorii au organizat un marș cu microbuze. O colană formată din 40 de unități de transport a mers pe bulevardul central. Președintele Asociației Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat că în proiectul politicii bugetar-fiscale nu se regăsește nicio măsură care să susțină domeniul transporturilor, afectat de pandemie. El a îndemnat reprezentanții și altor ramuri ale economiei să se alăture acțiunii de protest.

Prin adresările noastre separate și Guvernului, și Parlamentului am înaintat revendicări referitoare la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor. Așa cum le-au răspuns fermierilor, așa ne-au spus și nouă. Ei continuă să ne spună că toate problemele noastre sunt rezolvate, dar, de fapt, în legea bugetului, care să arate că în anul pandemic ramura transportului a suferit și ceva măsuri extraordinare, care nu au fost aplicate în anii precedenți, nu vedem nimic, zero. De aceea, altă cale ca să ne apărăm drepturile noastre, pentru că anul viitor, posibil, ramura transportului va falimenta în masă, altă cale decât a participa la proteste noi nu vedem. Vom continua fie protestul lor, fie protestul nostru, fie un protest, în genere, a businessului unde toate ramurile să se alăture, a declarat Oleg Alexa.

Anterior, premierul, Ion Chicu a criticat protestul fermierilor menționând că acest an s-a alocat o sumă record pentru agricultură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău