Coronavirus: Liderii politici au transformat pericolul în dezordine (raport obținut de Banca Mondială și OMS)

  • 14 Septembrie 2020 10:39
Coronavirus: Liderii politici au transformat pericolul în dezordine (raport obținut de Banca Mondială și OMS)

Eșecul colectiv al liderilor politici de a ține cont de avertismente și de a se pregăti pentru epidemia de coronavirus a transformat o 'lume în pericol' într-o 'lume dezordonată', arată un raport al Consiliului Internațional pentru Monitorizarea Pregătirilor (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB), citat luni de Reuters, preluat de Agerpres.

GPMB, convocat de Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a ajuns la concluzia că 'nu se poate spune că lumea nu a avut ocazia să ia aceste măsuri (...) Au existat numeroase apeluri la acțiuni (...) în ultimul deceniu, dar niciunul nu a produs schimbările necesare'.

Fosta directoare generală a OMS, Gro Harlem Brundtland, care prezidează GPMB, conduce și o organizație independentă de monitorizare a Organizației Mondiale a Sănătăți.

Raportul pe 2019 al GPMB, publicat cu câteva luni înaintea izbucnirii epidemiei în China, afirma că există un pericol real de 'pandemie cu răspândire rapidă din cauza unui agent patogen respirator letal' și avertiza că un astfel de eveniment va face milioane de victime și va provoca haos în economia mondială.

Raportul de anul acesta, intitulat 'O lume în dezordine', arată că liderii mondiali nu au fost niciodată 'avertizați dinainte atât de clar privind pericolele unei pandemii devastatoare', însă nu au reușit să ia măsurile necesare. Epidemia de COVID-19 a evidențiat 'un eșec colectiv de a lua în serios prevenirea pandemiei, pregătirea și reacția și de a stabili prioritățile în mod corespunzător'.

'Patogenii prosperă în perturbări și dezordine. COVID-19 a dovedit asta', subliniază ultimul raport al GPMB, observând că apelul de acum un an către șefii guvernelor de a se implica, de a finanța pregătirile pentru pandemie, de a întări sistemele sanitare și de a planifica riscurile financiare a fost trecut cu vederea și nu s-au făcut progrese suficiente în niciuna din direcțiile de acțiune respective. Lipsa de direcție agravează epidemia actuală, iar 'dacă nu se învață lecțiile COVID-19 și nu se acționează conform acestora cu resursele și angajamentul necesar, următoarea pandemie, care va veni cu siguranță, va fi și mai devastatoare', avertizează autorii.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău