Litvinenco, despre evaluarea judecătorilor și procurorilor: Nu ar trebui să le fie frică, noi nu îi presăm

  • 14 Iulie 2022 08:34
Litvinenco, despre evaluarea judecătorilor și procurorilor: Nu ar trebui să le fie frică, noi nu îi presăm

Evaluarea judecătorilor și procurorilor din R. Moldova este una din prioritățile actualei guvernări, iar curățarea sistemului judecătoresc va începe odată cu curățarea organelor de auto-administrare care reprezintă CSM și CSP. Despre aceasta a anunțat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Nu ar trebui să le fie frică de această evaluare. Am vorbit cu mai mulți judecători care spun că nu au o problemă cu evaluarea externă în situația în care nu au nimic de ascuns, dacă nu au o problemă de integritate, dacă averea lor corespunde veniturilor oficiale declarate, legal obținute și totodată dacă nu au emis decizii vădit ilegale, strigătoare la cer dacă vreți, atunci nu au de ce să își facă griji. Noi nu îi presăm, acestă reformă a evaluării externe și extraordinare este încă din 2019. Atunci s-a inițiat, au fost discuții, a fost proiect de lege, a fost la Comisia de la Veneția, a venit avizul a fost definitivat, dar între timp a căzut Guvernul Maiei Sandu și Igor Dodon a decis atunci că nu are nevoie de o reformă, lui îi plac judecătorii și sistemul actual și nu a mai făcut nimic. Acum noi am revenit și urmeză evident să facem curățarea sistemului”, a precizat Litvinenco în platoul TVR Molodva. 

Demnitarul menționează că până la finele anului 2022 evaluarea magistraților și a procurorilor va fi încheiată, iar ulterior vor avea loc Adunările generale prin care își vor alege organele de conducere.

„Am început cu organele de administrare CSM, CSP, până la finalul anului trebuie să avem aceste organe de auto-administrare trecute prin acest mecanism. Pre-vetingul, cel puțin în cazul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) trebue să se finalizeze până la sfârșitul anului și nu doar să se finalizeze, dar să avem și adunările generale ale procurorilor și judecătorilor pentru ca ei să-și delege reprezentanți din cei care au trecut pre-vetingul în CSM și CSP.  Totodată rămân colegiile, ambele au colegiul disciplinar și de evaluare și de asemenea, membrii acestor colegii urmează să treacă acest pre-veting. Eu sper că lucrurile vor merge cât mai repde astfel încât să avem constituită toată gama organelor de administrare, cât și colegiile lor, să completăm toate pozițiile care sunt vacante. Și doi, aceste organe, constituite din persoane corecte integre, așa încât să pornească și ele curățare cu instrumentele pe care le au la îndemână. Pentru că să ai un CSM cacre va pune în prim-plan integritatea și va sancționa persoanele care au comis abateri disciplinare este un lucru foarte bun”, a mai adăugat Sergiu Litvinenco.

Precizăm că, Comisia de pre-vetting este compusă din șase membri numiți de Parlament, dintre care trei au fost recomandați de partenerii internaționali de dezvoltare care acordă asistență tehnică Republicii Moldova. Entitatea și-a început activitatea în luna aprilie. Membrii comisiei evaluează candidații la funcția de membru CSP și CSM prin prisma integrității și a profesionalismului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău