Lituanieni având legătură cu mici partide politice, arestați pentru spionaj în favoarea Rusiei

  • 19 Decembrie 2018 18:39
Lituanieni având legătură cu mici partide politice, arestați pentru spionaj în favoarea Rusiei

Lituanieni având legătură cu mici partide politice au fost arestați și acuzați de spionaj în favoarea Rusiei anul acesta, a declarat miercuri procurorul general al Lituaniei, Evaldas Pasilis, relatează Reuters.

Începând cu 2014, mai mulți cetățeni lituanieni au fost încarcerați pentru spionaj în favoarea Rusiei. În 2017, un cetățean rus a fost condamnat la 10 ani de închisoare, fiind acuzat că a încercat să înființeze un grup de spionaj în Lituania pentru Serviciul Federal de Securitate rus (FSB, fostul KGB).

'Toți acești oameni, care au executat sarcini pentru un serviciu de informații al Federației Ruse au legături într-un anumit mod cu partide politice', a spus procurorul general Evaldas Pasilis despre arestările din acest an.

Procurorul a refuzat să spună câte arestări au fost făcute în 2018, însă a precizat că niciunul dintre cei reținuți nu are legătură cu partidele reprezentate în Parlament. Dacă sunt găsite vinovate, persoanele acuzate ar putea primi până la 15 ani de închisoare.

Pasilis a afirmat că unul dintre acuzați este un fost viceprimar al capitalei Vilnius, Algirdas Paleckis. El a fost liderul micii formațiuni politice Frontas în perioada 2008-2014 și a fost una dintre cele mai importante voci împotriva aderării Lituaniei la NATO.

Serviciul rus de intelligence este interesat de 'cele mai sensibile subiecte pentru societate', a spus Pasilis, cum ar fi procesul în curs de desfășurare al unor foști ofițeri sovietici, majoritatea în contumacie, acuzați de uciderea a 14 civili în ianuarie 1991 în timpul unei încercări de prelua controlul asupra guvernului lituanian care dorea independența de Uniunea Sovietică.

Din 2014 până în 2017, 12 persoane au fost acuzate de spionaj în favoarea Rusiei sau a aliatului său Belarus, au anunțat autoritățile lituaniene. Cinci persoane au fost condamnate și cazul unuia este în prezent în instanță. Restul de șase sunt în continuare anchetați.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău