Lituania va oferi azil unor traducători afgani care au lucrat pentru forțele armate internaționale

  • 18 Iunie 2021 15:12
Lituania va oferi azil unor traducători afgani care au lucrat pentru forțele armate internaționale

Lituania, țară membră a NATO și UE, a anunțat vineri că va acorda azil pentru 12 afgani care au lucrat ca traducători pentru forțele armate internaționale și se tem de represalii din partea talibanilor, după retragerea trupelor străine din această țară, informează AFP, citat de AGERPRES.

"Acestea sunt persoane care au ajutat forțele noastre. Este o chestiune de onoare pentru țara noastră să-i ajute în schimb", a declarat premierul lituanian Ingrida Simonyte.

"Vom acorda azil acestor persoane", a precizat pentru mass-media locale ministrul lituanian al afacerilor externe, Gabrielius Landsbergis.

Lituania a primit săptămâna aceasta o scrisoare semnată de 12 translatori afgani care au lucrat pentru trupele lituaniene în Afganistan până în 2013, în perioada când Lituania conducea o misiune de reconstrucție în provincia Ghor (centru). În această scrisoare, afganii au insistat că pentru ei este vorba de "o chestiune de viață și de moarte".
Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a anunțat la rândul său că se fac verificări pentru a confirma că semnatarii au lucrat într-adevăr cu trupele lituaniene în Afganistan.

Afganii declară că, în timp ce lucrau pentru forțele străine, ei au obținut informații de la populația locală și autorități guvernamentale, au asistat la reuniuni de informații, au ajutat la exerciții de antrenament și chiar au participat la operațiuni militare împotriva talibanilor. Ei au atenționat că, odată cu preluarea controlului asupra țării de către talibani, persoanele care au lucrat cu forțele internaționale "vor deveni prima lor țintă".

Săptămâna trecută, talibanii au declarat că afganii care au colaborat cu forțele străine în trecut nu au de ce să se teamă atunci când trupele internaționale se vor fi retras, cu condiția "să se căiască".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău