Lituania, Slovacia, Letonia și Estonia cer să se folosească active rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei

  • 23 Mai 2022 17:35
Lituania, Slovacia, Letonia și Estonia cer să se folosească active rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei

Lituania, Slovacia, Letonia și Estonia vor cere marți confiscarea activelor rusești înghețate de Uniunea Europeană pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după invazia rusă, se arată într-o scrisoare comună făcută publică luni de cele patru state, potrivit Reuters.

La 3 mai, Ucraina a estimat la aproximativ 600 de miliarde de dolari suma necesară pentru reconstrucția țării după distrugerile produse de Rusia. Însă războiul este încă în plină desfășurare, așa că cel mai probabil suma va crește semnificativ, se menționează în scrisoare, relatează Agerpres.

"O parte substanțială a costurilor pentru reconstrucția Ucrainei, inclusiv compensațiile pentru victimele agresiunii militare ruse, trebuie acoperită de Rusia", se arată în scrisoare, care urmează să le fie prezentată marți miniștrilor de finanțe din UE.

Scrisoarea, consultată de Reuters, face de asemenea apel la UE să înceapă pregătirea de noi sancțiuni împotriva Moscovei.

"În cele din urmă, dacă Rusia nu oprește agresiunea militară împotriva Ucrainei, ar trebui să nu mai existe nicio legătură economică între UE și Rusia, pentru a garanta că nimic din resursele financiare, produsele sau serviciile noastre nu contribuie la mașina de război a Rusiei", se mai precizează în document.

Cele patru țări menționează că statele din UE și alte țări care au o poziție similară au înghețat deja active ale unor persoane și companii rusești și aproximativ 300 de miliarde de dolari reprezentând rezerve ale băncii centrale.

"Acum trebuie să identificăm mijloacele legale de a maximiza utilizarea acestor resurse ca o sursă de finanțare, atât a costurilor eforturilor neîntrerupte ale Ucrainei de a face față agresiunii ruse, cât și a reconstrucției post-război a țării", susțin statele semnatare.

"Confiscarea de active ale statului, cum ar fi rezerve ale băncii centrale sau proprietăți ale companiilor de stat, are o legătură și un efect direct în acest sens", adaugă ele.

Comisia Europeană a precizat miercurea trecută că poate verifica dacă legislațiile naționale și ale UE permit să se confiște active rusești blocate, pentru a finanța Ucraina, dar nu a menționat rezervele băncii centrale. Diverși oficiali ai UE au atras atenția că decizia de a confisca active este riscantă legal, pentru că nu există legi corespunzătoare în UE pentru asta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău