Lituania: Opoziția de centru-dreapta învinge în turul al doilea al legislativelor

  • 26 Octombrie 2020 11:05
Lituania: Opoziția de centru-dreapta învinge în turul al doilea al legislativelor

Opoziția de centru-dreapta din Lituania a câștigat alegerile parlamentare organizate duminică, potrivit primelor rezultate, pe fondul unei creșteri semnificative a infectărilor cu noul coronavirus, notează AFP, citată de AGERPRESS.

Uniunea Patriei (conservator), care a obținut 25% din voturi în primul tur, și-a atribuit 49 din cele 141 de locuri ale parlamentului, în timp ce Uniunea Fermierilor și a Verzilor a premierului Saulius Skvernelis, care a făcut 17% în primul tur, a câștigat numai 32, potrivit primelor rezultate.

Văzută ca viitor șef al guvernului, fosta ministră conservatoare a finanțelor, Ingrida Simonyte, 45 de ani, ar putea fi în măsură să alcătuiască o coaliție cu două partide liberale, care au obținut 12 și, respectiv, 11 mandate.

În cadrul măsurilor de securitate în fața pandemiei, votul din mașină a fost autorizat pentru prima dată. Măștile și distanțarea au fost obligatorii în secțiile de votare.

În pofida recordului de noi contaminări, numărul de decese raportat la populația totală a Lituaniei rămâne mult inferior mediei europene.

Alte patru partide au intrat în parlament în primul tur, ceea ce ar trebui să conducă la negocieri asupra unei coaliții după turul al doilea de duminică.

Toate marile partide sunt favorabile Uniunii Europene și NATO și sprijină dorința autorităților de la Vilnius de a acționa la nivelul UE pentru susținerea opoziției democrate din Belarus, după alegeri prezidențiale contestate în această țară vecină.

Sursa: AGERPRESS

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău