Lituania nu o va extrăda pe opozanta Tihanovskaia în Republica Belarus

  • 04 Martie 2021 11:11
Lituania nu o va extrăda pe opozanta Tihanovskaia în Republica Belarus

Viceministrul lituanian de externe, Mantas Adomėnas, a declarat că Lituania nu o va extrada pe opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, după ce autoritățile de la Minsk au demarat procedurile în acest sens - scrie RBC.

"Lituania nu îi predă pe cei supuși persecuției politice. Cei de la Minsk știu perfect ce răspuns le vom da" - a subliniat Adomėnas. Potrivit ministrului, este puțin probabil ca refuzul de a o extrăda pe Tihanovska în Belarus să înrăutățească și mai mult relațiile dintre Vilnius și Minsk, în condițiile în care, din octombrie 2020, Lituania este reprezentată în Republica Belarus nu de către un ambasador, ci de un însărcinat cu afaceri ad interim.

Amintim că zilele trecute, Comitetul de Anchetă din Republica Belarus a inițiat procedura de extrădare a liderului opoziției, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Opozanta și-a părăsit țara după alegerile prezidențiale din august 2020, temându-se de represalii. Serviciul de presă al Comitetului de Anchetă de la Minsk a comunicat că "Tihanovskaia este dată în urmărire, iar documentele pentru extrădarea acesteia au fost trimise Parchetului General". Instituția a făcut public acest demers în contextul finalizării anchetei împotriva a patru dintre reprezentanții legali ai opozantei Svetlanei Tihanovskaia. Aceștia sunt suspectați de "planificarea luării cu asalt a clădirilor comitetelor executive și ale administrațiilor din Gomel".

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Mon
23
Tue
22
Wed
12
Thu
10
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău