Lituania cere Statelor Unite să trimită mai mulți militari în țările baltice

  • 19 Februarie 2022 13:20
Lituania cere Statelor Unite să trimită mai mulți militari în țările baltice

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a cerut sâmbătă întărirea securității țărilor baltice prin prezența unui efectiv mai mare de militari americani, în contextul îngrijorărilor provocate de posibila invazie rusă în Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Concentrarea militară rusă la frontiera de est a NATO modifică situația de securitate", a apreciat Nauseda după ce l-a primit la Vilnius pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin. "Este de o importanță critică întărirea securității regionale cu trupe suplimentare din Statele Unite și accelerarea cooperării în domeniul achizițiilor militare", a adăugat șeful statului.

Din 2019, SUA au desfășurat prin rotație circa 500 de militari și diferite echipamente în Lituania, iar președintele acestei țări a cerut acum ca această desfășurare să fie permanentă.

Nauseda declarase deja că se teme că Europa este "la un pas de război".

Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a afirmat că guvernul țării sale este convins că trupele ruse care efectuează în prezent exerciții în Belarus vor rămâne acolo mai mult decât era programat inițial. Ea a declarat presei că "putem spune cu mare siguranță că nu vom vedea trupele (ruse - n. red.) retrase rapid, dacă se vor retrage".

Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, care urma să se întâlnească sâmbătă cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, anunțase deja că militarii ruși pot rămâne în țara sa atâta timp cât este nevoie.

Simonyte a apreciat că prelungirea prezenței trupelor ruse va pune presiune asupra așa-numitului coridor Suwalki, fâșia îngustă de teren dintre Belarus și enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică - singura legătură terestră între cele trei țări baltice și restul Uniunii Europene. "Trebuie să ne adaptăm corespunzător astfel încât coridorul Suwalki și statele baltice să fie apărate", a avertizat ea.

La Vilnius, Austin a apreciat rezistența Lituaniei în fața presiunii ruse și a remarcat și presiunea Chinei asupra guvernului de la Vilnius. Beijingul a redus comerțul bilateral ca reacție la recunoașterea de către partea lituaniană a Taiwanului. "Știu că fac această vizită într-un moment în care Lituania este sub o presiune fantastică din toate părțile", i-a spus oficialul american președintelui Nauseda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău