Lituania avertizează: Moscova ar putea testa capacitatea NATO

  • 18 Noiembrie 2016 16:39
Lituania avertizează: Moscova ar putea testa capacitatea NATO

Rusia ar putea testa capacitatea NATO înainte ca Donald Trump să preia ștafeta Casei Albei, pe data de 20 ianuarie, precizează ministrul de externe lituanian, Linas Linkevičius, informează Politico Europe, citând BBC.

Președintele Vladimir Putin ar putea profita de poziția adoptată de Donald Trump privind apărarea colectivă pentru a testa determianrea diplomatică și militară a Alianței, a menționat Linkevičius. Statele baltice și orașul sirian Alep ar fi ,de asemena, vulnerabile.

Lituania, care este membru NATO, este îngrijorată de faptul că Donald Trump nu recunoatșe Moscova ca fiind o amenințare imediată pentru zona de est a Europei, și că președintele ales va pune înainte relațiile SUA-Rusia, în detrimentul angajamentelor Washingtonului în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Moscova și-a consolidat prezența militară în Kaliningrad, aflat la granița cu Lituania. „Noua administrație nu va veni la conducere decât după data de 20 ianuarie. Această perioadă îmi provoacă temeri  nu doar pentru regiunile aflate în apropiere, dar și pentru orașul sirian Alep, care, până la preluarea mandatului să nu fie distrus din temelii”, a afirmat șeful diplomației lituaniene.

Rusia a trimis în 1991 tancuri pentur a înăbuși protestele de independență izbuncinte în vilnius, eveniment care a marcat conștiința națională lituaniană. Lituania a reintrodus serviciul militar obligatoriu și a promis să mărească cheltuielile de apărare la obiectivul impus de NATO, și anume 2% din bugetul național.

Sursa: paginaderusia.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău