Lituania avertizează că Rusia încearcă să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial

  • 19 Iulie 2020 13:39
Lituania avertizează că Rusia încearcă să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a profidat de prima reuniune „în persoană” a șefilor de stat sau de guvern, pentru a atrage atenția liderilor UE asupra intențiilor Rusiei de a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial.

Liderii s-au reunit la Bruxelles în persoană, pentru prima data de la declanșarea crizei COVID-19, pentru a încerca să ajungă la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și la planul de relansare economică post-pandemie. Înainte de ajunge la aceste puncte ale agendei, Nauseda a adus în discuție acțiunile lui Vladimir Putin de a minimaliza acordul secret Ribbentrop-Molotov din 1939 cu privire la împărțirea Europei între Germania nazistă și URSS, informează Politico Europe citat de Calea Europeană.

„Aș dori să atrag atenția asupra recentelor acțiuni de revizionism ale Rusiei, prin care încearcă să divizeze lumea și să rescrie istoria. Noi toți și istituțiile UE trebuie să adoptăm pașii necesari pentru a oferi un răspuns adecvat la aceste acțiuni”, a declarat președintele lituanian.

Totodată, sursa ar fi făcut trimitere și la recenta Constituție revizuită a Rusiei în care este inclusă o nouă prevedere privind „adevărul istoric”, care plasează în ilegalitate pe oricine diminuează rolul Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial și în înfrângerea Germaniei naziste. „Evoluțiile din Rusia sunt îngrijorătoare. Considerăm aceste acțiuni drept îndreptate împotriva suveranității și independenței statelor vecine”, a mai remarcat Gitanas Nauseda.

Menționăm că la începutul lunii mai, în ajunul celebrării celei de-a 75-a aniversări de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, președinții celor trei țări baltice, Lituania, Letonia, Estonia, au condamnat în cadrul unei declarații comune tentativele Moscovei de „falsificare a istoriei”.

Cele trei state ocupate în trecut de Uniunea Sovietică, care sunt în prezent membre ale Uniunii Europene și NATO, au solicitat „adevăr și justiție”, mai precis recunoașterea crimelor din epoca comunistă și a responsabilității URSS în declanșarea războiului, respingând cu fermitate în același timp „încercările de a diviza Europa în sfere de influență”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău