Lituania acordă Armei Naționale a Republicii Moldova drone și aparate termice pentru vedere de noapte

  • 01 August 13:33
Lituania acordă Armei Naționale a Republicii Moldova drone și aparate termice pentru vedere de noapte

Lituania oferă forțelor armate ale Republicii Moldova un lot de aparate termice pentru vedere de noapte, iar până la finele anului și un lot de drone. Anunțul a fost făcut astăzi la Chișinău, de Ministrul Apărării de la Vilnius, Laurynas Kasčiūnas, într-o conferință de presă cu omologul său Anatolie Nosatîi. Cei doi miniștri, care s-au referit la nevoia fortificării sectorului de apărare în actualul context regional de securitate, au apreciat relațiile de cooperare excelente între cele două țări, transmite Radio Chișinău.

Rusia este văzută în prezent ca o amenințare existențială, nu doar de Lituania, ci de toate cele trei țări baltice, a declarat ministrul Apărării lituanian, Laurynas Kasčiūnas. Oficialul s-a referit la modul în care Lituania, care este printre primele state din NATO la capitolul alocări din PIB pentru apărare, își fortifică reziliența pe toate planurile, inclusiv în rândul societății.

„O armată puternică nu înseamnă doar apărare antiaeriană puternică, dar și susținerea din partea societății. Noi, toate Statele Baltice, vedem în Rusia o amenințare existențială. Înțelegem că, dacă vrem pace, trebuie să fim puternici. Fortificarea este parte a Strategiei de apărare a Lituaniei. Cele trei Țări Baltice au semnat un acord de apărare. Cumpărăm mine, mine anti-tanc și întărim frontierele noastre, precum cea cu Belarus și Rusia. Întreprindem aceste măsuri de pregătire; nu așteptăm informații de la Serviciile Secrete. Dezvoltăm capabilități pentru a fi mai puternici”, a declarat ministrul Apărării din Lituania. 

Ministrul Anatolie Nosatîi a apreciat sustenabilitatea cooperării bilaterale moldo-lituaniene, în sectorul apărării, în ultimii 20 de ani. Oficialul de la Chișinău s-a referit, de asemenea, la necesitatea fortificării și dotării armatelor naționale în contextul regional de securitate.

„Ne dorim consolidarea parteneriatului cooperării în domeniul apărării cu Lituania prin noi proiecte de interes comun, direcționate spre dezvoltarea unei armate moderne, capabile și instruite, capabile să facă față tuturor provocărilor în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Lituania alocă în prezent peste 3% din PIB pentru apărare. Potrivit ministrului lituanian, până la finele anului se așteaptă ca alocările pentru apărare să ajungă la 100 de milioane de euro. Ministrul Anatolie Nosatâi este așteptat să întreprindă o vizită în Lituania în această toamnă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
21
Wed
21
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău