Lituania a repins solicitarea autorităților din Belarus privind extrădarea Svetlanei Tihanovskaia
-
12 Mai 2022 12:39
Polonia a respins cererea autorităților din Belarus privind extrădarea bloggerului Nexta Stepan Putilo, iar Lituania a refuzat extrădarea fostei candidate la președinția belarusă, Svetlana Tihanovskaia, a anunțat comisia de investigații a Parchetului General din Belarus, scrie Rador.
''Polonia a refuzat să-l extrădeze pe Stepan Putilo, în urma solicitării autorităților din Belarus, iar Lituania a refuzat să o extrădeze pe Svetlana Tihanovskaia'', a declarat șeful Comitetului de investigații Dmitri Gora, citat de Agenția de presă BelTA. Gora a amintit că, în luna noiembrie 2020, a fost transmisă Poloniei o cerere de extrădare a bloggerului Putilo pentru că el este urmărit penal pentru incitare la ură rasială, națională, religioasă, organizare de revolte de mari proporții și pentru alte infracțiuni. Refuzul oficial la solicitarea Parchetului belarus a venit în luna februarie 2022.
''Republica Lituania a refuzat să o extrădeze pe Tihanovskaia, care este, de asemenea, acuzată de săvârșirea mai multor infracțiuni grave, în Belarus, inclusiv de conspirație pentru preluarea puterii de stat'', a adăugat Gora.
În Belarus, după 9 august 2020, protestele de mare amploare au continuat timp de mai bine de șase luni, fiind contestate rezultatele alegerilor prezidențiale, care au fost câștigate de Lukașenko, care ocupă această funcție din 1994, el fiind declarat câștigător al scrutinului. Opoziția nu a recunoscut rezultatele alegerilor, considerându-le false și aranjate. Protestatarii au cerut demisia lui Lukașenko, eliberarea deținuților politici și organizarea de noi alegeri.
Svetlana Tihanovskaia a candidat la alegerile prezidențiale din Belarus, după ce CEC a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă al soțului ei Serghei Tihanovski, care a fost ulterior reținut. Conform rezultatelor alegerilor anunțate oficial, Tihanovskaia a câștigat puțin peste 10% din voturi, situându-se pe locul doi, după Lukașenko. Tihanovskaia, la scurt timp după alegeri, a fost nevoită să părăsească Belarus și să plece în Lituania. Pe la începutul lunii aprilie, Comitetul pentru Securitate de Stat din Belarus a inclus-o pe Tihanovskaia, pe membrul Prezidiului Consiliului Coordonator al Opoziției din Belarus, Pavel Latușko, precum și pe alți 15 cetățeni pe lista organizațiilor și persoanelor implicate în activități teroriste.
Unele state din UE o recunosc pe Tihanovskaia drept lider al forțelor de opoziție din Belarus. La începutul anului, ea a fost nominalizată la Premiul Nobel 2022.