Lituania a refuzat să o extrădeze pe Svetlana Tihanosvkaia

  • 05 Martie 2021 15:05
Lituania a refuzat să o extrădeze pe Svetlana Tihanosvkaia

Lituania a refuzat vineri o cerere din partea Minskului de extrădare a liderei opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a fugit din Belarus după ce a început reprimarea protestelor declanșate de alegerile prezidențiale contestate din august anul trecut, relatează dpa, citat de Agerpres.

Refuzul Lituaniei a fost prompt și la obiect. "Îi putem spune regimului belarus că am prefera să vedem iadul înghețând decât să ne gândim la cererile lor", a declarat ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis. 

"Lituania a fost și este un zid în spatele căruia toate forțele democratice persecutate de regimuri pot căuta refugiu", a adăugat el.

Biroul procurorului general din Belarus a solicitat anterior extrădarea fostei contracandidate a lui Aleksandr Lukașenko în alegerile din Belarus.

Soțul Svetlanei Tihanovskaia, bloggerul și activistul Serghei Tihanovski, a fost încarcerat înainte de alegeri, pentru a fi împiedicat să candideze. Așa a ajuns să candideze la alegerile prezidențiale soția sa, Svetlana Tihanovskaia.

Belarusul se află într-o criză politică internă de la alegerile prezidențiale de la 9 august în care Aleksandr Lukașenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukașenko, care se află la putere de 26 de ani, a fost percepută ca fiind marcată de fraude și a provocat luni de proteste de amploare, numeroase decese și peste 30.000 de arestări. Opoziția consideră că Svetlana Tihanovskaia este de fapt câștigătoarea alegerilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău