Lituania: „Putin nu se va opri în Ucraina”. Lumea, obligată să îi ajute pe ucraineni „dacă vrem să evităm al Treilea Război Mondial”

  • 07 Martie 2022 13:54
Lituania: „Putin nu se va opri în Ucraina”. Lumea, obligată să îi ajute pe ucraineni „dacă vrem să evităm al Treilea Război Mondial”

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a atenționat luni pe secretarul american de stat Antony Blinken că un eșec în oprirea agresiunii declanșate de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina ar duce la un conflict global, relatează Reuters. „Dacă vrem să evităm un al Treilea Război Mondial”, lumea este obligată să îi ajute pe ucraineni „prin toate mijloacele posibile”, a mai spus Nauseda.

Adresându-i-se șefului diplomației americane, care a început o vizită în statele baltice, Nauseda a spus că Putin nu se va opri în Ucraina – țară care trebuie ajutată „prin toate mijloacele, dacă vrem să evităm un Al Treilea Război Mondial. Alegerea este în mâinile noastre”, a declarat el, scrie digi24.ro.

Lituania, stat membru al NATO, a trimis ajutor militar în Ucraina și a primit un număr redus de refugiați ucraineni de la începutul invaziei rusești din 24 februarie. După Lituania, Blinken urmează să mai ajungă luni și marți în Letonia și Estonia.

Belarus, care are granițe cu Lituania și Letonia, a permis Rusiei să lanseze de pe teritoriul său asaltul asupra Ucrainei, după ce a găzduit mai multe săptămâni trupe rusești sub pretextul unor exerciții militare comune.

Șeful diplomației SUA: „Miza trece dincolo de Ucraina, de statele baltice, chiar și de Europa”

După întrevederea cu Nauseda, Blinken are programate discuții și cu ministrul de externe și cu premierul Lituaniei. Anterior, secretarul de stat al SUA le-a spus angajaților de la ambasada americană de la Vilnius că invazia rusă din Ucraina a schimbat principiile de bază concepute să mențină pacea între națiuni.

„Este important ca oamenii să înțeleagă care este miza de fapt. Aceasta trece dincolo de Ucraina, de statele baltice, chiar de Europa”, a spus Blinken. Unii diplomați de la ambasada SUA din Belarus se află de asemenea la Vilnius, după ce misiunea lor a fost închisă săptămâna trecută din cauza îngrijorărilor legate de securitate.

Anul trecut, Belarusul i-a interzis ambasadoarei Julie Fisher să își preia postul și a transmis Washingtonului să își reducă stafful, ca reacție la sancțiunile introduse de SUA din cauza reprimării protestelor din 2020 de către președintele belarus Aleksandr Lukașenko, scrie Agerpres.

Prezentându-l pe Blinken, Julie Fisher a spus că diplomații americani de la Minsk au primit în casele lor familii ale deținuților politici pentru a exprima sprijinul SUA.

„Din păcate, regimul (belarus) a scris neîncetat noi capitole în manualul autoritarismului”, a declarat ea, oferind ca exemple un incident de anul trecut, când Belarusul a forțat aterizarea unui avion pentru a aresta un disident, declanșarea unei crize a refugiaților la granița poloneză și sprijinul pentru invazia rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău