Lista persoanelor care pot beneficia de pașaport diplomatic a fost actualizată

  • 22 Aprilie 14:49
Lista persoanelor care pot beneficia de pașaport diplomatic a fost actualizată

Deputații au votat în primă lectură un proiect de lege care prevede actualizarea listei categoriilor de persoane ce pot beneficia de pașaport diplomatic. Din această listă au fost excluși președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, dar și directorul general al Serviciului Vamal, transmite IPN.

De asemenea, din lista persoanelor cărora li se eliberează pașapoarte diplomatice a fost exclus președintele Adunării Populare a Găgăuziei, dar și secretarul general al Aparatului Președintelui, secretarul general al Guvernului, secretarul general al Parlamentului. Din consilierii prezidențiali și ai prim-ministrului, vor putea beneficia de acest tip de pașaport doar cei responsabili de politica externă.

Proiectul mai prevede excluderea din lista de beneficiari a reprezentantului permanent al Guvernului (agentului guvernamental) la Curtea Europeană a Drepturilor Omului; a președintelui Camerei de Comerț și Industrie, precum și a conducătorilor de instituții numiți de Parlament.

„Deținerea unui pașaport diplomatic este, mai întâi de toate, o mare responsabilitate, și nicidecum o oportunitate lejeră de a beneficia de unele privilegii și imunități. Situația actuală, dar și legislația curentă ce reglementează obținerea pașapoartelor diplomatice sau de serviciu trebuie modificată și ajustată la exigențele europene și cele internaționale. Pe parcursul anilor fiecare guvernare de la noi, indiferent de coloratura ei politică, a modificat legea, în special cu referire la pașapoartele diplomatice, astfel ca să satisfacă clientela sa politică. Experiența internațională și europeană ne demonstrează că de pașapoarte diplomatice beneficiază un număr foarte și foarte restrâns de persoane și, în primul rând, ce-i implicați nemijlocit în activitatea diplomatică. Tentativele unor țări, printre care figuram și noi, de a extinde lista beneficiarilor de pașapoarte diplomatice în mod disproporționat sunt privite cu reticență de țările cu democrații consacrate”, susține autorul proiectului, deputatul Iurie Reniță.

Acesta a mai prezentat un proiect, la fel votat în primă lectură, prin care se propune modificarea Legii cu privire la serviciul diplomatic. Principalele modificări stabilesc pentru funcționarii serviciului diplomatic obligativitatea cunoașterii a două limbi de circulație internațională, neapartenența la partide politice și necesitatea abținerii de la manifestarea în public a convingerilor politice. Proiectul urmează a fi comasat, pentru lectura a doua, cu un alt proiect, elaborat de Guvern, care are prevederi similare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
22,24
Ploaie
Umiditate:64 %
Vint:12,35 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Sat
20
Sun
22

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău