Lista funcționarilor acționați în judecată de către Ministerul Justiției

  • 27 Ianuarie 2016 15:42
Lista funcționarilor acționați în judecată de către Ministerul Justiției

Ministerul Justiției a publicat lista judecătorilor, procurorilor și altor persoane cu funcție de răspundere acționati în regres de Republica Moldova.

Miercuri, 27 ianuarie, Ministerul a acționat în judecată 37 de persoane din cauza acțiunilor sau inacțiunilor cărora Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, transmite IPN.

În lista publicată se regăsesc judecătorii Liuba Pruteanu și Sergiu Lazari de la Judecătoria sectorului Buiucani, Vitalie Cotorobai de la Judecătoria Hâncești, Constantin Ghencea, judecător de instrucție la Judecătoria Cantemir, Tudor Chircu și Galina Vavrin de la Curtea de Apel Cahul, dar și Dumitru Chebac, ex-judecător la Curtea de Apel Cahul.

De asemenea, în listă figurează și Galina Stratulat, Sveatoslav Moldovan, Valeriu Doagă, Tamara Chișca-Doneva, Tatiana Vieru, Nicolae Gordilă – judecători la Curtea Supremă de Justiție, dar și Svetlana Novac, Valentin Barbă, Tudor Popovici și Constantin Gurschi, ex-judecători la Curtea Supremă de Justiție. În lista publicată mai este și Ana Gavrilița, judecător la Curtea de Apel Chișinău, Djeta Chistol, de la Judecătoria Centru, Iulia Cimpoi, Ion Muruianu, Nina Cernat, Anatol Minciună, Ana Panov, Victor Pruteanu – judecători la Curtea de Apel Chișinău, dar și Mihail Macar, judecător la judecatoria Hâncești.

Procurorii vizați sunt Daniela Chiriac, Igor Cerchez și Alexei Alexentiev de la Procuratura sectorului Buiucani, Aurel Burlacu și Igor Lambă de la Procuratura Hâncești, Igor Chiriac și Ion Tețcu de la Procuratura Călărași.

Printre funcționarii publici sunt vizați Vlad Coteț, viceprimar al municipiului Chișinău și Anadela Glavan, director al Asociației Medicale Teritoriale „Centru”. La fel, în listă figurează o persoană decedată, Olga Adam.

Ministrul justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat că aceste persoane urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, cheltuielile suportate de Republica Moldova, pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici. În scopul reparării prejudiciilor cauzate Republicii Moldova, Ministerul Justiției va urmări inclusiv bunurile personale ale celor culpabili de aceste acțiuni. În această primă etapă, cauzele reținute pentru a fi intentate acțiuni în regres se referă la cazuri de violență domestică, revizuiri ilegale ale unor hotărâri irevocabile, detenție preventivă ilegală, protecția datelor cu caracter medical, judecarea unei cauze în absența reclamantului și altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău