Prim-ministrul britanic Boris Johnson va discuta cu liderii UE pentru a preveni ''naționalismul vaccinării''

  • 22 Martie 2021 15:06
Prim-ministrul britanic Boris Johnson va discuta cu liderii UE pentru a preveni ''naționalismul vaccinării''

Prim-ministrul britanic Boris Johnson îi va contacta pe liderii UE în această săptămână pentru a încerca să prevină ''naționalismul vaccinării'', după o dispută privind vaccinul AstraZeneca/Oxford, potrivit unui secretar de stat britanic, relatează luni dpa, preluat de Agerpres.

Helen Whately, secretar de stat pentru asistență socială, a declarat că au existat "speculații, unele supoziții" și "un element de retorică" în jurul exportului de vaccinuri în Marea Britanie din Uniunea Europeană.

Această luare de poziție are loc după ce blocul comunitar a acuzat compania că nu a reușit să livreze dozele promise, dintre care unele sunt produse în Marea Britanie.

Uniunea Europeană pretinde că Marea Britanie a exportat zero doze, fiind în același timp beneficiara a 10 milioane de doze provenite din UE.

Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amenințat că va înăspri restricțiile de export, care ar putea fi îndreptate în special împotriva AstaZeneca și Regatului Unit, notează dpa.

Helen Whatley a declarat luni pentru BBC că este important ca UE și alte țări "să nu urmeze acest naționalism sau protecționism al vaccinului".

"Ne așteptăm ca Uniunea Europeană să-și respecte angajamentele și sunt sigură că prim-ministrul va fi în contact cu omologii europeni - discută cu ei regulat - dar nu cred că această dezbatere ajută pe cineva", a spus ea.

"Ceea ce contează pentru toate țările este să obțină vaccinul, să-l transporte și să-și inoculeze populația", a adăugat Helen Whatley.

Comisia Europeană se va întruni joi pentru a discuta o posibilă înăsprire a restricțiilor de export pentru vaccinuri din blocul comunitar, reamintește dpa. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău