Lira turcească este în cea mai gravă cădere din ultimii 20 de ani

  • 23 Noiembrie 2021 15:12
Lira turcească este în cea mai gravă cădere din ultimii 20 de ani

Lira turcească era marți în cădere liberă, doborând un nou record, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan și-a reluat apelurile pentru reducerea dobânzilor, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Marți, lira turcească a atins un minim istoric de 12,49 lire pentru un dolar, iar cele 11 zile consecutive de scădere reprezintă cel mai grav declin înregistrat în ultimii 20 de ani. De la începutul anului și până în prezent lira turcească a pierdut 40% din valoare, iar 20% din această scădere s-a înregistrat numai de la începutul lunii noiembrie.

Ultima depreciere a venit după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a salutat recenta decizie a Băncii Centrale de a reduce și mai mult costul creditului, în pofida criticilor venite de la economiști și investitori care se plâng că politica monetară a Turciei devine din ce în ce mai irațională și impredictibilă. În timp ce majoritatea băncilor centrale ale lumii înăspresc politica monetară, pe fondul sporirii inflației, Turcia a redus dobânda de bază cu patru punte procentuale începând din septembrie, în ideea de a stimula exporturile și crearea de locuri de muncă.

Hotărârea lui Erdogan de a reduce costurile cu împrumuturile a dus Turcia într-o zonă necunoscută, mulți analiști întrebându-se dacă această cădere nu va afecta controlul lui Erdogan asupra puterii. Deprecierea rapidă a monedei duce la creșterea prețurilor la bunuri pentru cetățenii obișnuiți, iar baza alegătorilor lui Erdogan este cea mai afectată și de asemenea reprezintă un risc pentru sectorul bancar.

Ultima dată când lira a înregistrat o tendință de depreciere atât de îndelungată a fost în 2011, când țara a cunoscut o spirală de hiperinflație și creștere a datoriilor care în cele din urmă au adus la putere partidul AK al lui Erdogan.

De data aceasta, băncile turcești au rezerve consistente de capital ceea ce ar trebui să le protejeze de efectele deprecierii monedei, susține Jason Tuvey, economist șef pentru piețele emergente la Capital Economics din Londra. În plus, deprecierea lirei a impulsionat bursele, sectorul imobiliar și exporturile Turciei. Principalul indice al Bursei de la Istanbul a înregistrat marți un salt de 1,4%, a cincea zi de creștere consecutivă, pe măsură ce investitorii au direcționat fonduri spre cumpărare de acțiuni în loc să cumpere valută.

Însă economiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați că abordarea lui Erdogan lasă un spațiu limitat de manevră pentru oficialii de la Banca Centrală a Turciei, având în vedere că actualul guvernator, Sahap Kavcioglu, este al patrulea care deține acest post începând din 2019, după ce Erdogan i-a concediat pe precedenții trei guvernatori pentru că s-au opus apelului său pentru reducerea dobânzilor.

"Pentru investitori, comentariile lui Erdogan sunt văzute ca o abandonare a prudenței și un semn că ciclul de reducere a dobânzilor nu se va încheia prea curând", susține Ima Sammani, analist la Monex Europe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău