Lipsa resurselor împiedică realizarea Planului Național de Incluziune Socială, monitorizare

  • 11 Noiembrie 2021 13:30
Lipsa resurselor împiedică realizarea Planului Național de Incluziune Socială, monitorizare

Din cauza resurselor insuficiente, este dificilă menținerea serviciilor solicitate de către persoanele cu dizabilități de la consiliile raionale. Este vorba despre servicii incluse în liste speciale de către autoritățile responsabile din cadrul Direcților generale asistență socială și protecția familiei. Problema a fost evidențiată de președintele asociației obștești  Servicii Sociale Durabile, Ion Digori, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, la care s-au prezentat rezultatele monitorizării politicilor de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități.

Monitorizarea este desfășurată de Alianța organizațiilor pentru persoane cu dizabilități din Republica Moldova (AOPD), care cuprinde 53 de organizații ale societății civile implicate în promovarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități.

În atenția asociației Servicii Sociale Durabile a fost modul în care s-a realizat, pe parcursul anului 2020, obiectivul nr. 1 – „Îmbunătățirea accesului persoanelor cu dizabilități la măsuri de protecție socială în comunitate” – al Planului de Acțiuni privind implementarea Programului național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2017-2021.

Pentru a spori gradul de implementare a obiectivului nr. 1, s-a menționat ca fiind foarte importantă asigurarea cu resurse financiare suficiente, cu resurse umane cu capacitate, colaborarea cu partenerii, cu organizațiile societății civile întru valorificarea tuturor resurselor disponibile la nivel de raion și la nivel național.

Efimia Rusu, asistentă socială în cadrul Fundației Toby Hawks Centru, a monitorizat implementarea obiectivului nr. 2 din Program – „Sporirea accesului persoanelor cu dizabilități la servicii medicale, de abilitare și reabilitare de calitate”, pentru anul 2020. Efimia Rusu a menționat că doar 15% din cele 11 acțiuni preconizate au fost realizate, 60 % au fost parțial realizate, iar 25% nu au fost realizate deloc.

În cadrul unui șir de recomandări, experta a propus elaborarea, aprobarea și implementarea unor programe de asigurare a persoanelor cu dizabilități în cazul maladiilor care necesită tratament continuu și costisitor și raportarea anuală despre bugetul alocat realizării acestei acțiuni. La fel, este necesar să se prezinte numărul persoanelor cu dizabilități care beneficiază de astfel de tratamente.

„Este îngrijorător faptul că 15% din activitățile care au fost planificate sunt realizate, iar 65% sunt parțial realizate. Astfel noi rugăm autoritățile, solicităm autorităților, să ia cunoștință și atitudine responsabilă pentru a înainta cu realizarea și atingerea indicatorilor propuși pentru acest obiectiv”, a menționat Galina Climov, director executiv al Alianței organizațiilor pentru persoane cu dizabilități.

Proiectul în cadrul căruia se efectuează monitorizarea este susținut de Ambasada Suediei și face parte din cadrul unui program implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriate pentru Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău