Lipsa cererii pe piața valutară contribuie la aprecierea leului moldovenesc. Dealerii sunt în derută

  • 09 Martie 2019 16:15
Lipsa cererii pe piața valutară contribuie la aprecierea leului moldovenesc. Dealerii sunt în derută

Activitatea scăzută pe piața valutară contribuie la aprecierea leului moldovenesc, al cărui curs după 25 februarie este în continuă creștere și poate ajunge sub pragul psihologic de 17 lei pentru un dolar SUA.

De această opinie sunt dealerii valutari care activează pe piața R.Moldova.

După cum transmite Infotag, din cauză că practic nu există cerere la valută, piața este în cădere liberă, iar dealerii nu știu limita sub care Banca Națională a Moldovei (BNM) nu va admite aprecierea monedei naționale.

Amintim că în ianuarie-februarie, înainte de alegerile parlamentare, s-a atestat o cerere mare de valută, astfel că BNM a fost nevoită să intervină, perioadă în care rezervele acesteia au scăzut cu peste $90 mil.

"BNM a cumpărat valuta la cursul mediu de 17,15 lei pentru un dolar, iar acum are posibilitate reală de a-și reface rezervele la o rată medie de 17 lei, deoarece majoritatea jucătorilor de pe piață doresc să vândă valută, dar nu există cumpărători", spun dealerii.

"În afară de autoritatea de reglementare, nu există nimeni pe piață care să satisfacă cererea de cumpărare a valutei, activitatea a scăzut și chiar și marii importatori, care cumpără în mod tradițional valută pe piață, spun că nu vor veni cu o ofertă de cumpărare în viitorul apropiat", spun dealerii valutari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău