Limitarea imunității deputaților, în atenția Parlamentului

  • 20 Martie 2017 13:06
0%
00:00:00
00:00:00

Parlamentul ar putea examina în această săptămână un proiect de modificare a Constituției privind limitarea imunității deputaților, a anunțat luni, 20 martie, șeful Legislativului, Andrian Candu.

Experții menționează că modificarea respectivă ar fi în conformitate cu standardele internaționale. 

Proiectul de modificare a Constituției privind limitarea imunității deputaților a obținut avizul Curții Constituționale și al majorității comisiilor parlamentare, a declarat Andrian Candu într-un briefing la sediul Partidului Democrat. El a anunțat că fracțiunea PDM le va solicita colegilor din alianța de guvernare ca inițiativa să fie examinată e Parlament săptămâna aceasta.

Autorii propun excluderea alineatului 3 din art. 70 al Constituției care prevede că ”Deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Totuși, deputaților le rămân garanțiile constituționale, potrivit cărora,  nu pot fi persecutați sau trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului. Limitarea imunității deputaților este în conformitate cu practicile internaționale, a comentat pentru Radio Chișinău constituționalistul Nicolae Osmochescu.

Pentru modificarea Constituției este necesar votul a cel puțin 68 din cei 101 deputați. Liderul fracțiunii PLDM Tudor Deliu a comunicat pentru Radio Chișinău că ar putea susține proiectul. Conducerea fracțiunii socialiste nu a fost de găsit pentru a-și prezenta poziția față de acest proiect

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău