Limba română rămâne un subiect politizat intens și compromis
-
31 August 2017 15:15
Subiectul legat de limba română a fost intens politizat de-a lungul acestor ani de independență a Republicii Moldova, iar o bună parte a populației, inclusiv politicieni și demnitari de stat, continuă să o vorbească neglijent și cu greșeli, au constatat mai mulți oameni de cultură, dar și simpli cetățeni, care au participat dimineață la o festivitate dedicată sărbătorii ”Limba Noastră cea Română”. Sărbătoarea a fost organizată de Primăria Capitalei în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Deși au trecut aproape trei decenii de la proclamarea limbii române ca limbă de oficială, acesta rămâne un subiect politizat intens și compromis prin acțiunile și declarațiile mai multor politicieni, a remarcat președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu.
„În Republica Moldova continuă să fie până astăzi utilizată Legea limbilor vorbite, adoptată încă în perioada sovietică, în 1989. Subiectul limbii, problema limbii române a fost politizată excesiv și în felul acesta a fost compromisă și ideea de limbă de stat”, a declarat Arcadie Suceveanu.
Cu toate acestea, ziua de 31 august este sărbătoarea întregului popor românesc, consideră actrița Ninela Caranfil.
„Este sărbătoarea întregului popor. Această sărbătoare e unică în lume, aceasta arată cât de mult ținem noi la sfânta sfintelor care se numește limba română. Și diaspora sărbătorește, și în România, iată, prin cultură, prin limbă, prin tot ceea ce este frumos, ne unim”, a declarat Ninela Caranfil.
Este foarte frumos să îți sărbătorești limba, ca pe un aliaj ce ține împreună poporul român, a subliniat și conducătorul ansamblului etnofolcloric ”Plăieșii”, Nicolae Gribincea.
„Este o sărbătoare de suflet a tuturor românilor, și a celor din acest spațiu, și a celor care au plecat de acasă, care cu siguranță își aduc aminte de această sărbătoare. Pentru că este foarte frumos a-ți sărbători limba, acel aliaj de comunicare între oameni”, a spus Nicolae Gribincea.
Unii dintre cei veniți astăzi la Sărbătoarea Limbii Române au participat și la Marea Adunare Națională din august 1989. Totodată, și tinerii spun că pentru ei aceasta este o sărbătoare importantă.
„Am fost cu toții aici și am votat. Ziua aceea a fost o zi foarte solemnă. Lumea era foarte bucuroasă, plângeau de bucurie. Era o mare de oameni care au votat pentru limba noastră cea română, spune o doamnă în vârstă”.
Părinții noștri au fost acolo, buneii noștri au fost acolo și în respectul lor și în memoria a ceea ce au făcut ei, consider că este o sărbătoare importantă, spune o tânără.
- Cum vorbesc tinerii din Republica Moldova?
Parțial româna, parțial o română mai stâlcită și cu îmbibată cu rusisme, dar cred că mergem spre mai bine.