Limba Română, avizată negativ de Comisia parlamentară pentru drepturile omului. PSRM și PCRM, contra

  • 29 Noiembrie 2017 11:55
Limba Română, avizată negativ de Comisia parlamentară pentru drepturile omului. PSRM și PCRM, contra

Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice a avizat negativ proiectul de lege care privește modificarea denumirii limbii de stat în Constituția Republicii Moldova, din „moldovenească” în română. Anunțul a fost făcut de deputatul PSRM Grigore Novac, pe pagina sa de Facebook.

„Pentru modificarea sintagmei "limba moldovenească" cu sintagma "limba română" din Constituție a fost un singur vot, ceilalți membri ai comisiei au votat împotrivă”, scrie el.

Singurul care a votat pentru, a fost deputatul din fracțiunea Partidului Liberal, Ion Apostol. Deputații socialiști Grigore Novac, Fiodor Gagauz, Vladimir Țurcan, precum și deputatele din fracțiunea Partidului Comuniștilor, Inna Șupac și Maria Postoico, s-au expus împotrivă, precizează UNIMEDIA.

Amintim că, acum două săptămâni, atât comisia pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, cât și comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie au avizat pozitiv acest proiect de lege.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament, cu semnăturile liberal-democraților, liberalilor, popular-europenilor și ale unor deputați democrați, după ce Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului la sfârșitul lunii trecute.

Asta după ce, în 2013, magistrații constituționali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română și că textul Declarației de Independentă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme, adoptat câțiva ani mai târziu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău