”Limba română, între infern și paradis”

  • 02 Septembrie 2013 14:09
”Limba română, între infern și paradis”

Limba română se situează în prezent între manifestări supreme de cultură și spiritualitate pe de o parte și degradare pe de altă parte, susține profesorul Marcus Solomon, membru al Academiei Române.

Sosit la Chișinău, la invitația Academiei de Științe a Moldovei și a Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu”, academicianul român a vorbit în fața studenților despre situația limbii române în contextul globalizării.  

Câteva zeci de studenți de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova și-au început luni, 2 septembrie, anul școlar cu o lecție despre limbă. În prelegerea sa intitulată ”Limba română, între infern și paradis” profesorul Marcus Solomon a subliniat importanța îngrijirii limbii pe care o vorbim, și acordarea unei atenții speciale mai ales de către tânăra generație. 

Ajuns pentru a treia oară la Chișinău, Marcus Solomon, susține că limba română vorbită în Republica Moldova are un farmec în plus. Potrivit lui cu cât condițiile în care o limbă se dezvoltă sunt mai dușmănoase cu atât are loc o mobilizare mai acerbă a intelectualității unui popor pentru păstrarea și apărarea limbii. 

Profesorul Universitar, doctor habilitat în filologie, Elena Prus se arată optimistă atunci când referă la situația limbii române în Republica Moldova. Potrivit ei s-au făcut progrese, chiar dacă acestea nu sunt pe deplin satisfăcătoare.

Profesorul Marcus Solomon s-a născut în Bacău în 1925. Este membru titular Academiei Române. Deși domeniul principal al cercetărilor sale a fost analiza matematică, matematica și lingvistica computațională, a publicat numeroase cărți și articole pe diferite subiecte culturale, din poetică, lingvistică, semiotică, filosofie, sau istoria științei și a educației.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău