Liliana Nicolăescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare pentru mass-media, la Euronest: „Dezinformarea și propaganda rusească este un pericol pentru R. Moldova”

  • 19 Februarie 2023 14:25
Liliana Nicolăescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare pentru mass-media, la Euronest: „Dezinformarea și propaganda rusească este un pericol pentru R. Moldova”

Dezinformarea și propaganda rusească este un pericol pentru R. Moldova și parcursului său european, a declarat Liliana Nicolăescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare pentru mass-media, la Adunarea Euronest.

Ea a vorbit în cadrul ședinței Comisiei pentru afaceri politice, drepturile omului și democrație, la sesiunea Adunării Parlamentare Euronest, care se desfășoară la Chișinău, despre combaterea propagandei ruse atenționând că deși s-au luat mai multe măsuri în această direcție, în R. Moldova încă există un procent mare de populație manipulată, dezinformată privind atrocitățile războiului rus în Ucraina.

Liliana Nicolaescu-Onofrei a vorbit despre amendamentele la Codul Audiovizual privind dezinformarea,  limitarea impactului programelor tv și a influenței media rusești  în R. Moldova, dar a atenționat că una din probleme rămâne combaterea dezinformării în mediul online, pe rețele sociale. „Trebuie să mergem mai departe, avem nevoie de soluții noi, de soluții mai bune, deoarece dezinformarea și manipularea opiniei publice este folosită intens și constant de Kremlin împotriva R. MoldovaTrebuie să căutăm noi strategii și să încercăm să îmbunătățim situația. În timpul situației excepționale, CSE a luat unele măsuri de combatere a dezinformării, șase  posturi de televiziune au fost suspendate pe perioada stării de urgență. Decizia a fost bazată pe informații privind felul cum acestea au susținut statul agresor și pe cei care sunt cunoscuți în Moldova ca reprezentanți ai politicilor Kremlinului. Un alt aspect important a fost acela că unele dintre aceste posturi au legături sau sunt deținute de persoane ce reprezintă oligarhi care au probleme cu legea în Moldova și acum sunt fugari. Deși în domeniul audiovizual avem unele instrumente pentru a preveni și opri dezinformarea, în spațiul online avem probleme privind combaterea dezinformării  și căutăm soluții, dar știm că nu este ușor”, a spus  președinta Comisiei parlamentare pentru mass-media.

Ea a mai comunicat că este discutată crearea unui Centru de comunicare strategică în R. Moldova. „Centrul urmează să se concentreze pe comunicarea strategică la nivel național, pentru că una din țintele Kremlinului este alegerea noastră europeană și vom fi din ce în ce mai mult atacați exact pe acest aspect. Aceasta va fi una din sarcinile comitetului, iar altă sarcină va fi prevenirea și combaterea dezinformării”, a spus Liliana Nicolăescu-Onofrei.

La Chișinău se desfășoară, în perioada 19-21 februarie, Adunarea Parlamentară Comună, Euronest, la care parlamentarii europeni și partenerii est-europeni discută despre impactul războiului din Ucraina asupra Parteneriatului Estic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău