Liliana Nicolaescu-Onofrei: Alfabetizarea media este unul din instrumentele-cheie pentru realizarea plenară a drepturilor omului

  • 10 Decembrie 2021 13:16
Liliana Nicolaescu-Onofrei: Alfabetizarea media este unul din instrumentele-cheie pentru realizarea plenară a drepturilor omului

”Alfabetizarea media este unul din instrumentele-cheie pentru realizarea plenară a  drepturilor fundamentale ale omului”. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, la conferința internațională ”Abordarea cuprinzătoare și avansarea alfabetizării mediatice și informaționale în Georgia, Letonia, Moldova și Ucraina.”

Potrivit președintei comisiei de specialitate, instituțiile de învățământ de toate treptele au un rol important în alfabetizarea societății.   

”Lupta împotriva știrilor false, informațiilor inexacte și propagandei este o sarcină de prioritate incontestabilă, iar dificultățile cu care se confruntă statele noastre în acest sens cer eforturi conjugate – atât la nivel național, cât și pe plan internațional”, a subliniat Liliana Nicolaescu-Onofrei.  

În cadrul conferinței, au fost prezentate rezultatele unui studiu privind situația cu alfabetizarea media în Moldova, Georgia, Letonia și Ucraina.

Potrivit autorilor, creșterea rezistenței oamenilor și a capacității de a recunoaște dezinformarea a devenit un efort comun al guvernelor, comunității internaționale de donatori și diverselor organizații internaționale și ale societății civile. ”Cu toate acestea, eforturile sunt de obicei sporadice și nu sunt coordonate între părțile implicate”, menționează autorii.

Participanții la conferință au discutat recomandări de politici oferite de autorii cercetării pentru combaterea dezinformării, inclusiv prin îmbunătățirea coordonării între părțile interesate, instituțiile publice și actorii cheie.

Conferința ”Abordarea cuprinzătoare și avansarea alfabetizării mediatice și informaționale în Georgia, Letonia, Moldova și Ucraina” a fost organizată de Centrul Baltic pentru Excelență Media, Alianța Baltica – Marea Neagră, Centrul pentru Jurnalism Independent (Moldova), Fundația pentru Dezvoltare Media (Georgia), Institutul Ucrainean de Media și Comunicare (Ucraina), cu suportul mai multor parteneri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău