Liechtenstein va continua să susțină buna instruire a tinerilor din R.Moldova

  • 13 Martie 2018 07:35
Liechtenstein va continua să susțină buna instruire a tinerilor din R.Moldova

Crearea perspectivelor care le-ar permite tinerilor să rămână în țară reprezintă o încercare pentru R.Moldova, de aceea, Principatul Liechtenstein va continua sprijinirea domeniului ce vizează instruirea vocațional-profesională a tinerilor din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de premierul Principatului Liechtenstein, Adrian Hasler, care se află în perioada 12-13 martie într-o o vizită în Republica Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit premierului Principatului Liechtenstein, oamenii tineri, bine instruiți cu o calificare foarte înaltă își contribuie la creșterea economică a țării. Adrian Hasler spune că din anul 2007, când între guvernele celor două țări a fost semnat un acord cu privire la asistența umanitară și colaborarea tehnică, Liechtensteinul reușit să dezvolte și să implementeze în Republica Moldova proiecte în valoare de 12 milioane de euro, preponderent în domeniul educației. „Acest acord exprimă solidaritatea și sprijinul care există între țările noastre. Este o manifestare a colaborării noastre de succes cu Republica Moldova”, a spus Adrian Hasler.

La rândul său, premierul Pavel Filip consideră că prima vizită a unui prim-ministru al Liechtensteinului în Moldova constituie baza unei etape noi a relațiilor dintre cele două state. Premierul a remarcat activitatea în Republica Moldova a Serviciului de Dezvoltare din Liechtenstein, calificându-l drept un serviciu al guvernării și societății civile. Pe parcursul unui deceniu de activitate, prin intermediul sau cu sprijinul Serviciului de Dezvoltare au fost implementate numeroase proiecte în sectoarele prioritare pentru populație, fie că e vorba despre învățământul profesional tehnic, fie încadrarea tinerilor în câmpul muncii, de activități în domeniul antreprenorialului sau promovare a calității în educația timpurie, etc.

„Educația pentru Republica Moldova este o prioritate. În prezent, este în proces de elaborare o viziune nouă în domeniu și un accent aparte este pus pe educația vocațională. Experiența Liechtensteinului în acest sens este foarte valoroasă pentru noi”, a menționat Pavel Filip.

Potrivit premierului, în cadrul întrevederii care a precedat conferința de presă, oficialii au discutat și despre posibilitatea organizării unui for al oamenilor de afaceri din cele două țări și despre valorificarea potențialului de investire a Liechtensteinul în Moldova, în sectoare precum cel financiar-bancar sau producerii.

În timpul aflării în Republica Moldova, premierul Adrian Hasler va vizita câteva obiective care beneficiază de finanțare din partea Serviciului de Dezvoltare din Liechtenstein.

Republica Moldova și Liechtenstein au stabilit relații diplomatice în anul 2001.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău