Liderul „Partidului Nostru” a depus actele la CEC pentru a înregistra blocul electoral „Renato Usatîi”
-
04 Mai 2021 09:38
Liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, anunță că formațiunea sa va crea, pentru alegerile parlamentare anticipate, un bloc electoral cu Partidul Politic „Patria”. Blocul electoral urmează să-i poarte numele, iar potrivit lui, decizia a fost luată în contextul în care, pentru scrutinul din 11 iulie se planifică crearea unor partide și blocuri, cu nume asemănătoare formațiunilor deja existente, care au menirea să inducă alegătorii în eroare și să disperseze voturile, transmite IPN.
Într-o conferința de presă, susținută la Comisia Electorală Centrală, Renato Usatîi a declarat că astăzi au fost depuse actele pentru a înregistra blocul electoral. Potrivit lui, este vorba despre Partidul „Patria”, cu care a mers în alegerile parlamentare din 2014, însă au fost excluși din cursa electorală. Ulterior, a existat hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului prin care s-a constatat că excluderea a fost ilegală.
„Ca să știți, urmează să fie înregistrate mai multe blocuri spoilere în această campanie, pentru a induce în eroare cetățenii. Dodon a pregătit înregistrarea unor blocuri și partide, și de dreapta, și de stânga. Pentru a evita orice fel de provocări de genul acesta, cu colegii am decis să mergem cu denumirea blocului electoral „Renato Usatîi”. Deoarece au avut loc și alegerile prezidențiale și toți cetățenii, sunt sigur, nimeni nu poate confunda numele meu cu câteva partide asemănătoare”, susține politicianul.
În opinia sa, campania pentru anticipate va fi una foarte murdară și complicată. „Ieri seara deja, s-au împărțit locurile în blocul așa-numit patriotic, blocul socialiștilor și comuniștilor. Tot ieri, după unele discuții inițiate de Dodon, s-a negociat, ați văzut săptămâna trecută a plecat din fruntea PLDM Filat, ca PLDM să poată face bloc electoral cu Partidul Platforma DA. (…) Apropo, Dodon pregătește și înregistrarea unui bloc sau cu denumirea PAS sau cu denumirea Maia Sandu. Am înțeles că deja a găsit-o și pe Maia Sandu într-o localitate”, afirmă Renato Usatîi. Potrivit lui, în aceste condiții, există riscul ca unii alegători, de exemplu vârstnicii, să nu facă diferența între formațiunile cu denumiri asemănătoare.
Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, în Republica Moldova sunt înregistrate 68 de partide politice, ultimul fiind înregistrat la mijlocul lunii aprilie.
Pe 11 iulie, în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. Președintele Maia Sandu a semnat decretul prezidențial în acest sens ca urmare a deciziei Curții Constituționale prin care hotărârea Parlamentului cu privire la instituirea stării de urgență a fost declarată neconstituțională. Anterior, Curtea a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea legislativului.