Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a fost ales secretar general al Partidului Muncitorilor, la putere, al cărui președinte a fost până în prezent

  • 11 Ianuarie 2021 10:33
Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a fost ales secretar general al Partidului Muncitorilor, la putere, al cărui președinte a fost până în prezent

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a fost ales secretar general al Partidului Muncitorilor, la putere, al cărui președinte a fost până în prezent, a anunțat luni agenția oficială KCNA, citată de AFP și Agerpres.

Potrivit analiștilor, această schimbare simbolică a titulaturii își propune să consolideze autoritatea lui Kim Jong Un, în contextul în care Coreea de Nord suferă de o gestionare defectuoasă cronică a economiei sale și este mai izolată ca niciodată din cauza coronavirusului.

Kim Jong Un a fost ales președinte al partidului la putere la precedentul congres, în 2016.

Al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord (WPK), care s-a deschis marți la Phenian, a restabilit un secretariat - abandonat în 2016 - și a modificat titulatura funcțiilor în cauză.

Liderul nord-coreean a fost ales în unanimitate, duminică, secretar general al partidului, a informat agenția oficială de presă nord-coreeană, KCNA. "Toți delegații și-au exprimat sprijinul deplin" cu o salvă de aplauze, a scris ea.

Această schimbare de titulatură are loc după ce Kim Jong Un s-a angajat miercuri în timpul congresului să consolideze capacitățile de apărare ale țării, deja o putere nucleară.

Liderul comunist a admis cu acest prilej eșecul politicii sale economice, subliniind că obiectivele planului de dezvoltare cincinal adoptat în 2016 nu au fost duse la îndeplinire "în aproape toate sectoarele".

Coreea de Nord este mai izolată ca niciodată după ce și-a închis frontierele în urmă cu un an, pentru a se proteja de răspândirea noului coronavirus, apărut în China, puternicul său vecin și principal aliat.

Schimbarea de titulatură "este un alt mod indirect de a admite că planurile introduse în 2016 - inclusiv noul sistem al președintelui - nu au funcționat cu adevărat", a comentat Ahn Chan-il, cercetător la Institut mondial de studii nord-coreene de la Seul.

"Kim a vrut să-și modeleze o nouă imagine, diferită de cea a tatălui său - devenind +președinte+, dar se pare că simte nevoia să sublinieze legătura cu tatăl său pentru a-și consolida poziția de lider în aceste vremuri dificile", a explicat el.

Tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, decedat în 2011, a rămas secretar general etern al partidului, în timp ce bunicul lui, Kim Ir Sen, fondator al Coreii de Nord și mort în 1994, este președintele tern al țării.

Pe de altă parte, congresul Partidului Muncitorilor a ales un nou birou politic care nu o include Kim Yo Jong, sora mai mică și consilieră a lui Kim.

Eveniment festiv al partidului de guvernământ, congresul își propune să consolideze autoritatea regimului și este urmărit îndeaproape de experții în problemele Coreii de Nord, care încearcă să idenntifice orice semn de schimbare în politica uneia dintre cele mai izolate țări din lume. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău