Liderul nord-coreean, Kim Jong Il, a încetat din viață

  • 19 Decembrie 2011 11:30
Liderul nord-coreean, Kim Jong Il, a încetat din viață

Liderul nord-coreean, Kim Jong Il, a încetat din viață sâmbătă, potrivit unui anunț făcut de televiziunea nord coreeană în această dimineață. Kim Jong Il, care avea 69 de ani, ar fi murit, potrivit crainicului “din cauza suprasolicitării fizice și mentale

Liderul nord-coreean, Kim Jong Il, a încetat din viață sâmbătă, 17 decembrie, potrivit unui anunț făcut de televiziunea nord coreeană în această dimineață. Kim Jong Il, care avea 69 de ani, ar fi murit, potrivit crainicului “din cauza suprasolicitării fizice și mentale”.

Conducător absolut al celei mai izolate țări din lume, Kim Jong-Il a preluat puterea în 1994, în urma morții tatălui său, Kim Il-Sung, care a fost și fondatorul Coreei de Nord. În jurul ambilor conducători s-a construit un cult al personalității care pare să alunece, uneori, către idolatrie. Cultul este dublat de un regim opresiv foarte dur, sprijinit pe armată. Kim Jong Il lasă în urmă o țară afectată de foamete, care are nevoie urgentă de ajutoare umanitare. Acordarea acestora a fost întârziată, sau chiar anultată, deseori, din cauza programului nuclear al statului comunist.  Urmașul lui Kim Jong Il la conducerea țării pare să fie fiul său Kim Jong-Un, care a fost adus, recent, în atenția publicului. În urma anunțului decesului liderului nord-coreea în Coreea de Sud, aflată încă, oficial, în război cu Coreea de Nord, armata este în alertă de urgență. Pe de altă parte, și cabinetul japonez a fost convocat în regim de urgență, iar Statele Unite urmăresc cu atenție situația.

Kim Jong Il va fi înmormântat pe 26 decembrie, după 12 zile de doliu național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău